Hak-İş Genel Başkanı Arslan Açıklaması

'Bugünü aslında hem taşeron işçiler hem mevsimlik işçiler hem de 4/C'liler için tarihi bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi bir çözüm getirildiğini görüyoruz' 'Bu kanun tasarısı yılbaşından sonra Mecliste kabul edildikten sonra üç aylık bir geçiş dönemi öngörülmektedir. Daha sonra taşeron firmalarla ilişkiler kesilecek ve çalışanların kamu işçisi olarak tescilleri yapılacaktır'

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron ve mevsimlik işçilere yönelik düzenleme ile kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi çözüm getirildiğini belirtti.

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, taşeron düzenlemesine katkıları bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve tüm bakanlara teşekkür etti.

Uzun yıllar gündemde olan "taşeron sorunu"na köklü çözüm getirilmesi konusunda önemli bir adımın atıldığını belirten Arslan, "Bugünü aslında hem taşeron işçiler hem mevsimlik işçiler hem de 4/C'liler için tarihi bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi bir çözüm getirildiğini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Arslan, düzenlemeyle yerel yönetimlerde imtiyazlı bir kamu şirketi kurularak, bütün taşeron şirketlerin tasfiye edileceğini, buralarda çalışanların belediyenin kendi kuracağı imtiyazlı şirketinde işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edileceğini bildirdi.

Kamudaki taşeron işçinin şu anda çalıştıkları iş yerlerinde "kamu işçisi" statüsünde çalışmaya devam edeceğine dikkati çeken Arslan, çalışanların hem statülerinin değişmeyeceğini hem de sendika, kıdem tazminatı, ikramiye ve toplu sözleşme haklarının güvence altına alınacağı kaydetti.

- "Mevsimlik ve geçici işçiler için önemli bir gelişme"

ÇAYKUR, Orman Genel Müdürlüğü, şeker fabrikaları ve belediyelerde çalışan mevsimlik ve geçici işçiler için 5 ay 29 gün çalıştırılma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Şimdi bu süreyi işverenin talebi üzerine 9 ay 29 güne kadar çıkarabilecek bir düzenleme var. Hak-İş olarak, arkadaşlarımızın tamamının 12 ay süre ile çalışmalarını talep ediyorduk. Ancak bu düzenleme de önemli bir gelişmedir, önemli bir adımdır. Bu düzenlemeyi gelecekteki düzenlemeler için önemli bir adım olarak görüyoruz. 4C statüsünde çalışanların yaşadığı bir karmaşa vardı. Bu arkadaşlarımız, 4/B statüsüne alındı. Yani mevcuttan daha iyi bir düzenleme yapılmış oluyor. Bütün bunlara baktığımızda hedeflediğimiz temel birkaç değişikliği yakalamış oluyoruz. Hak-İş Konfederasyonu olarak, kamuda taşeron sisteminin çöktüğünü uzun yıllardır ifade ediyor ve artık bu sistemin ortadan kalkmasını istiyorduk. Cumhurbaşkanımız da dedi ki, 'Bundan sonra taşeron ve aracıyı tamamen kaldırıyoruz.' Bu önemli bir gelişmedir. Yerel yönetimler, özel idareler ve kamu kurumları dahil bütün taşeron çalışanların kamu işçisi statüsüne kavuşmaktadır."

Arslan, işçilerin yıllardır mücadele ettikleri sendikalarında üye olarak kalmalarının sağlanmasıyla çok önemli bir değişimin gerçekleştiğini belirterek, "Bu kanun tasarısı yılbaşından sonra Mecliste kabul edildikten sonra üç aylık bir geçiş dönemi öngörülmektedir. Daha sonra taşeron firmalarla ilişkiler kesilecek ve çalışanların kamu işçisi olarak tescilleri yapılacaktır. Yapılacak düzenlemelerden dolayı hükümetimizi tebrik ediyorum, taşeron çalışanlarımıza 'Hayırlı olsun' dileğinde bulunuyorum. Sendikalarımıza üye olan, birlikte mücadele yürüttüğümüz taşeron, geçici ve mevsimli işçi olan yürekli emekçi kardeşlerime de ayrıca teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile