Hak-iş Genel Başkanı Arslan, Kocaeli'de

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında sosyal güvenlik kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğunu belirterek, "Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış" dedi.


Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Feniş Alüminyum fabrikasında 9 Eylül'den bu yana alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle eylem yapan işçileri ziyaret eden Arslan, burada işçilerle bir araya geldi.

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile bazı sendika başkanların katıldığı toplantıda konuşan Arslan, Feniş'te 638 işçinin 85 gündür yaptığı eylemin büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.

"Sistem öyle bir mekanizma oluştu ki, elinizi kolunuzu bağlıyor" diyen Arslan, bütün fabrikanın mal varlığı dahil, bankalara ipotek edilmiş, alacaklı ilk sırada bekliyor. Peki biz bütün bu zoruluklar var diye teslim mi olacağız, vaz mı geçeceğiz. Bu direniş mutlaka sonuç verecektir. Mücadeleden başka seçeneğimiz yok" ifadesini kullandı.

Geçen hafta Çalışma Sosyal ve Güvenlik Bakanlığında üçlü bir toplantı yaptıklarını vurgulayan Arslan, Feniş'le ilgili özel bir gündem oluşturduklarını kaydetti.

Arslan, birinci alacaklı olarak çalışanların kabul edilmesine rağmen, mevzuattaki zorlukları aşacak çözümlerin bulunması gerektiğini anlatarak, "Feniş örneğini verdik. Sayın bakan Faruk Çelik de bu konuda destek verdi. Yasa olarak nasıl bir düzenleme yaparsak, Feniş çalışanlarının sorunlarını çözebiliriz. İkincisi yasadan daha kısa bir zamanda yönetmelik değişikliğiyle acaba bu sorunu nasıl çözebiliriz. Hukukçularımızla birlikte ilk toplantıya kadar somut adımları oluşturacağız. Bunu öneri olarak bakanlığa sunacağız. İnşallah Bakanlığın da sözünün arkasında duracağına inanıyoruz. Sayın bakan bu konuda samimi olarak, bu sorunun çözümü noktasında çaba içerisinde" diye konuştu.

- "Özel sektör kıdem tazminatı vermiyor"

Arslan, SGK kayıtlarına göre 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna işverenler tarafından verilmiş 12 milyon 500 çıkış bildirgesi olduğuna vurgu yaparak, "Bunların sadece yüzde 10'u 1 yıldan fazla çalışan işçileri kapsıyor. Yani yüzde 90'ı kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmış" dedi.

Türkiye'de kapatılan 2 bin iş yerinde çalışıp da kıdem tazminatlarını ve haklarını alamamış çalışanların bulunduğunu ifade eden Arslan, şöyle devam etti:

"3 ay girmiş çıkmış. 6 ay girmiş çıkmış. 9 ay girmiş çıkmış. 1 yıl çalışmadığınız içim kıdem tazminatımız olmuyor. Özel sektördeki çalışanların büyük bir bölümü kıdem tazminatı alamıyor. Onun için biz kıdem tazminatı fonunu isterken, var olan haklarımızı daha ileriye götürmenin mücadelesini veriyoruz. Hak İş'in 1976 yılında ortaya koyduğu kıdem tazminatı fonu talebi eğer bugün mevzuatta olsaydı, bu çalışanların hepsi kıdem tazminatı alırlardı."

Arslan, uygulanan kıdem tazminatı sisteminden memnun olanların bulunduğunu, büyük sermaye gruplarının kıdem tazminatı fonuna karşı çıktıklarını belirterek, "Niye karşılar? Fonu kurmuşlar, kıdem tazminatı fonlarını oluşturmuşlar. Orada, fonda çalıştırdıkları paradan hem işçilerin kıdem tazminatını ödüyorlar hem de kendilerine ucuz kredi olarak o fonu kullanıyorlar. Onların buna karşı çıkmaları anlıyorum da işçi sendikalarının niye karşı çıkıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de kamuda 11 milyon 650 bin işçiden belediyeler dahil sadece 250 bin işçinin kaldığına dikkati çeken Arslan, özel sektördeki çalışanların büyük bir bölümünün kıdem tazminatı alamadığını söyledi.

Arslan, kıdem tazminatı fonunu isterken var olan hakların daha ileriye götürmenin mücadelesini yaptıklarını vurgulayarak, "Bugünkü aldığımız çerçevenin ötesine götürelim kıdem tazminatını. Güvencelerle beraber yapalım istiyoruz. Sıkıntımız bu. Onun için biz zor olanı seçtik ama doğru olanı yapmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

- AA'daki toplu sözleşme süreci

AA'daki toplu sözleşme sürecine de değinen Arslan, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın,kasıtlı olarak duruşmaların bazılarına katılmadıklarını, istenilen eksik evrakları da geç getirdiğini belirtti.

TGS'nin inatla ve ısrarla toplu iş sözleşmesini geciktirmek için çaba sarf ettiğini dile getiren Arslan, bu çabalara rağmen mahkemenin kararını açıkladığını kaydetti.

Arslan, TGS'nin temyiz süresini de son güne kadar beklettiğine vurgu yaparak, "Yargıtay kararını bekliyoruz, inşallah çok kısa zamanda toplu iş sözleşme masasına oturacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Feniş çalışanları için ülke genelinde başlatılan kampanya kapsamında toplanan paralar işçilere dağıtıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da kampanyaya destek vererek kısa süre önce yevmiyeli olarak çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybeden Feniş çalışanlarından Nizamettin Önelge'nin eşi ve çocukları için iş sözü verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile