HAK-İŞ Genel Başkanı Uslu: Halk, seçtiklerini kimseye beğendirmek zorunda olmamalı

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, siyasetteki düzeysizlik, belden aşağı vurma, siyasetçileri korkutma, siyasetin etki ve yetki alanını daraltma gibi ko

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, siyasetteki düzeysizlik, belden aşağı vurma, siyasetçileri korkutma, siyasetin etki ve yetki alanını daraltma gibi konuların Türkiye'nin bildik ve tanıdık sorunlarının başında geldiğini söyledi. Uslu, Türkiye'de halkın seçtiklerini kimseye beğendirmek zorunda olmaması gerektiğini belirtti.

Hizmet-İş Sendikası'nın Sakarya Şubesi'ni ziyaretinde konuşan Uslu, Hak İŞ'in sendikal alanda işçi hareketinin en etkili, en vizyon sahibi örgütü olduğunu ifade etti. Hak İŞ Konfederasyonu ve Hak İş ailesinin geleneksel sendikal anlayışlarını sorgulayan, bunun yanında işverenlere ve siyasete karşı yeni yaklaşımlar ile yeni politikalar geliştiren, dünya sendikal hareketiyle aynı dili kullanan bir örgüt olduğunu kaydeden Uslu, şunları ifade etti: "Bu örgütün en uçtaki üyesinden genel başkanına kadar herkes, bir taraftan çoğulculuğun ve katılımcılığın hazzını yaşarken bir taraftan da örgüt disiplini içinde kendisini geleceğin sendikacılığına hazırlamaktadır."

Anayasa değişikliği paketini değerlendiren Uslu, bir taraftan 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmaya çalışırken, bir taraftan da 12 Eylül Anayasası'na uygun olarak çıkarılmış Sendikalar Kanunu'nun da değişmesi gerektiğine inandıklarını dile getirdi. 'Darbe Anayasası bu ülkeye dar geliyor' diyen Uslu, şöyle konuştu: "Darbe anayasası bu topluma iyi bir yol haritası oluşturmuyor. Bu topluma iyi bir gelecek vaat etmiyor, darbe anayasası ve bu anayasaya uygun olarak çıkarılmış olan darbe hukuku dediğimiz sendikalar, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt kanunları da aynı zamanda endüstri ilişkilerini ve işçi hareketine iyi bir yol haritası oluşturmuyor. Sendikal hakların etkin ve özgür biçimde kullanılmasına imkan sağlamıyor.

Biz hem yeni anayasa çalışmalarını hem de bizi ilgilendiren kanunların değişmesi gerektiğini ifade ediyoruz."

AB üyesi olacak bir ülkenin halen eski yasalarla, AB kapısında bekliyor olmasının kendilerini üzdüğünü anlatan Uslu, "Çünkü AB demokratik standartları yüksek ülkeleri üye kabul ediyor. AB demokratik standartlarıyla birlikte yaşam standartlarını da yükseltmiş ülkeleri üye kabul ediyor. Türkiye'nin de her alanda standartlarını yükseltecek tedbirleri alması gerekiyor." diye konuştu

Gündemdeki siyasi gelişmeleride değerlendiren Uslu, Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunlara çok alışık olduğunu vurguladı. Siyasetteki düzeysizlik, belden aşağı vurma, siyasetçileri korkutma, siyasetin etki ve yetki alanını daraltma gibi konuların Türkiye'nin bildik ve tanıdık sorunlarının başında geldiğini belirten Uslu, sözlerini şöyle tamamladı: "Demokratik ülkelerde seçilmişlerle atanmışların yetkileri belirlenmiştir ve hiçbir şekilde atanmışlar seçilmişlerin kimliklerini, kişiliklerini ya da seçilenleri beğenip beğenmemek gibi bir imtiyaza sahip değildir. Türkiye'de de halk seçtiklerini kimseye beğendirmek zorunda olmamalı."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile