Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, '65. Hükümet'in, çalışma hayatında kendilerinden beklenen düzenlemeleri bir an evvel, üçlü danışma kurulu başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal konsey gibi, temel bir kısım katılımcı organların çalıştırılarak, sosyal tarafların görüşlerini ve önerilerini de dikkate alarak, çalışma hayatının bütün sorunlarının çözümünden yana inisiyatif almasını bekliyoruz.' dedi.
Arslan, bir otelde düzenlenen Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, başkanlar kurulunun, hem konfederasyonun hem de ülkenin gündemiyle ilgili değerlendirme yapmak üzere toplandığını belirtti.
Ülke gündeminin en başında yaklaşık 8 aydır devam eden terör sorununun bulunduğunu ifade eden Arslan, tüm halkı derinden yaralayan bu konuyu, toplantıda gündeme getireceklerini bildirdi.
Arslan, Türkiye'nin kaçınılmaz olarak gündemini işgal eden yeni anayasanın da toplantıda gündeme geleceğini vurgulayarak, 'Türkiye'nin yine en çok konuşulan, tartışılan konularından bir tanesi, teröre bağlı olarak, TBMM'de dokunulmazlıkların kaldırılması meselesi var. Bu konuda da değerlendirmelerimizi yapacağız. Ülkemizde 3 milyonu aşan Suriyeli sığınmacı misafirin ve onlarla ilgili yapılan çeşitli çalışmaların değerlendirmesi başkanlar kurulunda görüşülecek. Taşeron işçi konusu ile geçici ve mevsimlik işçilerin kadro sorunları kurulumuzun gündeminde olacak.' diye konuştu.
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi konusunun yoğun bir gündem maddesini oluşturduğunu anlatan Arslan, bu konuyla ilgili 64. Hükümet döneminde yapılan çalışmaların yeni dönemde nasıl şekil alacağıyla ilgili hem endişelerinin hem de beklentilerinin bulunduğunu kaydetti.
Mahmut Arslan, özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurmasıyla ilgili kanun tasarısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasından sonra ortaya çıkan yeni durumla ilgili kurula bilgi verileceğine işaret ederek, kıdem tazminatı konusunun bütün toplantılarında olduğu gibi bu toplantıda da gündeminde olacağını bildirdi.
- Kıdem tazminatı meselesi
Kıdem tazminatı konusunda Hak-İş'in baştan itibaren ortaya koyduğu temel bir yaklaşım olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları söyledi:
'Var olan kıdem tazminatı mevzuatımızdan kaynaklı bir dizi sorunlarımız var. Bu sorunların çözümü için Hak-İş Konfederasyonu uzun yıllardır bir fon önerisinde bulunmaktadır. Bu fon önerisinin içeriğini bilmeden, fon önerimizin neleri kapsadığını, hangi çözümler etrafında bunun şekillendiğini ayrıntılı bir şekilde takip etmeyenler, kamuoyunda sanki kıdem tazminatını, haklarımızın geri götürüleceği konusunda Hak-İş'in bir kabulü varmış gibi maalesef algı oluşturulmak isteniyor.'
Mahmut Arslan, Hak-İş'in baştan itibaren kıdem tazminatıyla ilgili sorunları bildiğini ve bu sorunların çözümüne ilişkin yolların tartışılması gerektiğini, bununla ilgili gereken her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazır olduklarını aktardı.
Yeni hükümetin kurulması ve kısa zamanda hükümet programının açıklanmasının Türkiye açısından önemli bir gelişme olduğunu aktaran Arslan, 'Bu gelişmeler ışığında 65. Hükümet'in, çalışma hayatında kendilerinden beklenen düzenlemeleri bir an evvel, üçlü danışma kurulu başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal konsey gibi, temel bir kısım katılımcı organların çalıştırılarak, sosyal tarafların görüşlerini ve önerilerini dikkate alarak, çalışma hayatının bütün sorunlarının çözümünden yana inisiyatif almasını bekliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu
Hakİş Genel Başkanı Arslan: '65. Hükümet'in, çalışma hayatında kendilerinden beklenen düzenlemeleri bir an evvel, üçlü danışma kurulu başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal konsey gibi, temel bir kısım katılımcı organların çalıştırılarak, sosyal tarafların görüşlerini ve önerilerini de dikkate alarak, çalışma hayatının bütün sorunlarının çözümünden yana inisiyatif almasını bekliyoruz'