Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi Açıklaması

'Kıdem tazminatı hususunda kazanılmış hakların korunmasını ve kıdem tazminatının yeni güvencelerle geliştirilmesini istiyoruz' 'Sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, özel istihdam büroları aracılığıyla öngörülen istihdam biçimine, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itiraz ediyoruz' 'İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Hükümetin, asgari ücretlilerin vergi dilimi kesintisinden kaynaklı mağduriyetini giderme yaklaşımını önemsiyoruz'

Hak-İş Konfederasyonunca, kıdem tazminatı hususunda kazanılmış hakların korunması ve bunun yeni güvencelerle geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Konfederasyonun kuruluşunun 41. yıl dönümü dolayısıyla dün gerçekleştirilen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı.

'Taşerona kadro', 'mevsimlik işçilerin sorunları', 'toplu iş sözleşmeleri' gibi konuların yanı sıra ülke gündemine dair değerlendirmelere yer verilen bildiride, karanlık güçlerin taşeronluğunu yapan FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi silahlı terör örgütlerinin, Türkiye'ye karşı uygulamak istedikleri kirli planların asla amacına ulaşamayacağı vurgulandı.

Bildiride, söz konusu terör örgütleri ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiği belirtilerek, bu sürecin hukuk ilkesi, demokrasi, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde hassasiyetle yerine getirilmesi çağrısı yapıldı.

Bildiride, halkın demokrasiye karşı duyduğu inançla 15 Temmuz gecesi sokaklara indiği hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

'Hak-İş olarak, ülkemizin bu süreçten demokrasimizi güçlendirerek çıkmasını istiyoruz. Darbe ile yapılmak istenenleri çağrıştıracak kötü sonuçlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan her türlü terör saldırısını nefretle kınıyoruz. Hayatlarının baharında vatan için şehit olan askerlerimize, polislerimize, korucularımıza ve ülkemizin değişik bölgelerinde teröristlerce yapılan bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak'tan rahmet, milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.'

- Yeni anayasa talebi

Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulunun, Türkiye'nin demokratikleşme yolunda attığı adımlara ve yeni anayasa çalışmalarına destek vermeye devam edeceği vurgulanan bildiride, demokratik, özgür ve sivil bir anayasanın bir an önce hayata geçirmesine ilişkin beklentilerin karşılık bulması talep edildi.

Bildiride, yeni anayasa talebinin sürekli gündemde tutulacağı belirtilerek, 'Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Türkiye’nin yeni anayasaya olan ihtiyacının altını çizmektedir. Yeni anayasanın çağdaş, sivil, demokratik, kucaklayıcı ve etkin olma ihtiyaçlarını dikkate alarak hazırlanmasının gereğinin altını çizeriz.' ifadeleri kullanıldı.

- Irak ve Suriye’deki iç savaş

Irak ve Suriye konusunda bütün dünyanın hesap içerisinde olduğu ancak mülteci akınında ortaya çıkan faturayı ise sadece Türkiye'nin ödediğine dikkat çekilen bildiride, şu tespitlere yer verildi:

'Bu ülkeler üzerinde planlar yapanların, yaptıkları planların sonuçlarına ilişkin sorumluluklarını da yerine getirmeye davet ediyoruz. Başta Irak ve Suriye olmak üzere ülkesinde yaşanan savaş ve şiddet ortamından kaçarak ülkemize sığınan göçmen kardeşlerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesini istiyoruz. Dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulmasını, tüm dünyada demokrasinin galip gelmesini ve barışın kazanmasını talep ediyoruz.'

- Taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesi

'Sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, özel istihdam büroları aracılığıyla öngörülen istihdam biçimine, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itiraz ediyoruz' görüşünün paylaşıldığı bildiride, taşeron işçilerin sonuçlandırılmayan toplu iş sözleşmelerinin bir an evvel bağıtlanması talep edildi.

Hak-İş'in taşeron sorununun çözüme kavuşturacak önerileri dikkate alınarak çalışma hayatında yeni bir sayfa açılabileceği vurgulanan bildiride, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının da acilen çözülmesi istendi.

- Kıdem tazminatı tartışması

'Kıdem tazminatı hususunda kazanılmış hakların korunmasını ve kıdem tazminatının yeni güvencelerle geliştirilmesini istiyoruz' görüşüne yer verilen bildiride, şunlar kaydedildi:

'Hak-İş Başkanlar Kurulu olarak, işsizlikle etkin mücadele edilmesini istiyor, insan onuruna yaraşır saygın işlerin artırılmasını talep ediyoruz. Asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliklerinin giderilmesini istiyoruz. Bununla birlikte sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını istiyoruz. Sendikasız ve örgütsüz bütün çalışanlara 'örgütlü ol, sendikalı ol, Hak-İş'li ol' diyoruz.'

Hak-İş'in özelleştirmeye, yüksek vergi dilimlerinin doğurduğu ücretlerdeki ağır vergi yüküne karşı olduğu, insanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir Türkiye ekonomisi talep edildiği belirtilerek, 'Hükümetin, asgari ücretlilerin vergi dilimi kesintisinden kaynaklı mağduriyetini giderme yaklaşımını önemsiyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Ulusal ve uluslararası düzeyde projeler ile mesleki eğitime daha fazla önem verilerek, bu kapsamda 'İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin' artırılmasının istendiği bildiride, 'Mesleki eğitimin yanı sıra kurmuş olduğu Hak-İş MEYEB ile sınav ve belgelendirme faaliyetlerini güçlendirecektir. Hak-İş Türkiye'de mesleki eğitimin güçlendirilmesine ve belgeli hale getirilmesine katkı sağlamaya devam edecektir.' görüşlerine yer verildi.

Bildirinin son bölümünde ise Kıbrıs sorununa yer verildi. Kıbrıs sorunun barışçıl bir şekilde bir an önce çözülmesi gerektiği ifade edilerek, 'Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Kıbrıs'ta iki halkı siyasi olarak eşit kabul eden, iki kurucu devlete dayalı federal bir çözümden yanadır. Kıbrıs'ta çözüme önem ve öncelik vermekle birlikte mevcut durumu geriye götürecek bağlayıcı söylem ve girişimlerden kaçınılmalıdır.' görüşü vurgulandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile