HAK-İŞ Konfederasyonu Genişletilmiş Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, 'Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, özel istihdam büroları aracılığıyla öngörülen istihdam biçimine, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itiraz ediyoruz. Taşeron işçilerin kamuya kadrolu işçi olarak alınmasını istiyoruz.' ifadeleri yer aldı.
HAK-İŞ'in dün gerçekleştirilen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirisi kamuoyuyla paylaşıldı.
Bildiride, 65. Hükümet'in, geçmiş dönemin tecrübesiyle reformlarını, kamuoyu desteğini alarak ve sosyal diyalog mekanizmasını işleterek hayata geçireceğine olan inanç vurgulanarak, yeni hükümetten talepler sıralandı.
'Hak-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, özel istihdam büroları aracılığıyla öngörülen istihdam biçimine, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itiraz ediyoruz. Taşeron işçilerin kamuya kadrolu işçi olarak alınmasını istiyoruz. Taşeron işçilerin halen sonuçlandırılmayan toplu iş sözleşmelerinin bir an evvel bağıtlanmasını istiyoruz.' ifadelerine yer verilen bildiride geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının acilen çözülmesi istendi.
- 'Göçmenler için sürdürülebilir politikalar geliştirilmeli'
Bildiride, HAK-İŞ'in 65.Hükümet'ten talepleri, 'iş kazalarının son bulması, güvencesiz, kuralsız çalışmanın sona erdirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin arttırılması, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulması, kıdem tazminatı hususunda kazanılmış hakların korunması ve kıdem tazminatının yeni güvencelerle geliştirilmesi, işsizlikle etkin mücadele edilmesi, insan onuruna yaraşır saygın işlerin artırılması, asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesi, asgari ücretin insan onuruna yakışır olması, vergi adaletsizliklerinin giderilmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmaması' olarak sıralandı.
Özelleştirmeye ve yüksek vergi dilimlerinin doğurduğu ücretlerdeki ağır vergi yüküne itiraz edilen bildiride, 'Ücretlilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Başta Suriye olmak üzere ülkesinde yaşanan savaş ve şiddet ortamından kaçarak ülkemize sığınan göçmen kardeşlerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesini istiyoruz. Dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulmasını, tüm dünyada demokrasinin galip gelmesini ve barışın kazanmasını talep ediyoruz.' ifadeleri kullanıldı.
- Terör saldırıları kınandı
Ülkenin birlik ve bütünlüğünü hedef alan her türlü terör saldırısının da kınandığı bildiride, şunlar kaydedildi:
'Ülkemiz üzerine oynanan siyasi oyunlara, kaos oluşturma çabalarına, demokrasi dışı yöntemlere ve bütün darbe girişimlerine karşı olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz. Herkesin barış ve istikrar içerisinde, huzur ve güven ortamında, birlik ve dayanışma içerisinde yaşadığı bir Türkiye istiyoruz. Terörün bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye'nin devleti, milleti ve kurumlarıyla bir bütün halinde terörle mücadele konusunda daha aktif ve etkin çalışmaları hayata geçireceğine inanıyoruz. HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımlara ve yeni anayasa çalışmalarına ilişkin desteğimizi ifade ediyor, daha demokratik, daha özgür, yeni sivil ve demokratik bir anayasayı bir an önce hayata geçirmesine ilişkin talebimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz.'
HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi Açıklandı
Bildiriden: 'HAKİŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, özel istihdam büroları aracılığıyla öngörülen istihdam biçimine, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya itiraz ediyoruz. Taşeron işçilerin kamuya kadrolu işçi olarak alınmasını istiyoruz' 'Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımlara ve yeni anayasa çalışmalarına ilişkin desteğimizi ifade ediyor, daha demokratik, daha özgür, yeni sivil ve demokratik bir anayasayı bir an önce hayata geçirmesine ilişkin talebimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz' ' İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz '