'Hakalmaz, Sözümü Müzikle Kanatlandırdı'

Sanatçı Hakalmaz: 'Biz ezanı bile müzikle söylüyoruz. Aracı doğru düzgün kullandığımızda müzik, sözü ezberlemeyi de çok kolaylaştırıyor. O yüzden tehlikeli sözlü müzikler, işte alkol, sigara gibi tehlikelidir aslında. Çünkü insanın bilinç altına içselleştirir, zerk eder' Şair Yazgan: 'Söz bestelendiği zaman uçuşa geçiyor, uçan bir şey oluyor. Orhan Hakalmaz sözümü müzikle kanatlandırdı'

SALİHA ÖZDEMİR - Sanatçı Orhan Hakalmaz, 'Biz ülke olarak söze çok önem veririz, çok güzel şairlerimiz var. Bazı şeyler çok olduğu için kıymet bilmiyor olabiliriz ama su yolunu buluyor. Ben sözün müzikten de önemli olduğunu düşünenlerdenim.' dedi.

Şair Bestami Yazgan'ın 'Elhamdulillah' şiirini besteleyen sanatçı Hakalmaz, şairin daha önce de 'İncitme Gönül' şiirini seslendirdiğini belirterek, şunları anlattı:

'Gazetelerde 'İncitme Gönül' şiirini görüyordum, onu da söylüyordum ama şiir Yunus Emre diye biliniyordu. Bir gün Allah tarafından ilhamla, 'Bunu okuyoruz ama acaba başka birinin olabilir mi?' diye düşündüm. Gazetelere pek inanmamak lazım malum. Bu şiiri bilse bilse bizim Bedirhan Gökçe bilir diye düşünüp onu aradım, 'Ya bu bizim Bestami abinin' dedi.'

Hakalmaz, Gökçe'den şair Yazgan'ın telefonunu aldığını aktararak, durumu telefonda kendisini aktardığını kaydetti.

Orhan Hakalmaz, şöyle devam etti:

'Hocama MESAM'a konuyu bildirmesini söyledim. Cevaben 'Benim için şereftir' dedi. Bu zamanda bu biraz uç bir şey, ben böyle gönülleri severim. Olmaya çalıştığımız bir seviye, bir gönül tanışıklığı diyelim. Sonra kitaplarını rica ettim, gönderdiler sağ olsunlar, arada okuyorum.'

- 'AA sayesinde yüz yüze tanıştık'

Yazgan'ın kitaplarını okurken 'Elhamdulillah' şiiri ile karşılaştığını ifade eden Hakalmaz, şiiri şairden izin alarak bestelediğini söyledi.

Hakalmaz, şair Bestami Yazgan ile ilk kez AA muhabirinin kendileriyle irtibat kurması ile yüz yüze tanıştıklarını dile getirerek, 'Telefonda konuşuyorduk ama siz vesile oldunuz ilk kez canlı karşılaşıyoruz. Tanışıklığımız gönül olarak çok eskiymiş ama ilk karşılaşmamız da çok dostça oldu, demek ki dost olmak illa çok görüşmek anlamına gelmiyor.' diye konuştu.

Şiirlerin bestelenmesiyle daha çok kişiye ulaştığı düşüncesini ifade eden Hakalmaz, şu yorumu yaptı:

'Biz ezanı bile müzikle söylüyoruz. Aracı doğru düzgün kullandığımızda müzik, sözü ezberlemeyi de çok kolaylaştırıyor. O yüzden tehlikeli sözlü müzikler, işte alkol, sigara gibi tehlikelidir aslında. Çünkü insanın bilinç altına içselleştirir, zerk eder.'

- 'Ülke olarak söze önem veririz'

Hakalmaz, şiir ve sözün önemine değinerek, 'Biz ülke olarak söze çok önem veririz, çok güzel şairlerimiz var. Bazı şeyler çok olduğu için kıymet bilmiyor olabiliriz ama su yolunu buluyor. Ben sözün müzikten de önemli olduğunu düşünenlerdenim.' değerlendirmesinde bulundu.

İhtisasa saygı duyduğunu vurgulayan Hakalmaz, şiiri sevdiğini, söz yazdığını ama kendisine şair diyemeyeceğini söyleyerek, şu açıklamayı yaptı:

'Bizde müzisyenlerde de vardır, 'On saat saz çalarım, keman da, ud da çalarım' derler. Ben diyemem, bir uddan ses çıkarırım ama bir udi gibi çalarım diyemem. Konserlerimde de hocamın adını zikrediyorum türküyü seslendirmeden önce, kaynağı söylemek lazım. Dürüstlük, emeğe saygı lazım. Şu söz kolay yazılmaz, 'Çiçeklerle hoş geçin, balı incitme gönül'. Her babayiğidin harcı değil.'

Hakalmaz, türk formundaki 'Elhamdulillah' eserini ilk kez Merkezefendi'deki konserinde, Yazgan'ın tanıklığında seslendireceği bilgisini vererek, vesile olduğu için AA'ya teşekkür etti.

- 'Biz şairler paylaştıkça çoğalırız'

Şair Bestami Yazgan da, şairlerin paylaşacak bir şeyi olan insanlar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'Biz şairler paylaştıkça çoğalırız. Bazı çocuklar için şöyle derler, 'Ahmet amcanın oğlu Hasan', bir dönem gelir Hasan büyüyünce bu sefer derler ki 'Hasan'ın babası Ahmet amca'. Şimdi 'Gülü İncitme'nin üzerinden gidecek olursak, şöyle diyebilirim. Bestami Yazgan'ın şiirini Orhan Hakalmaz besteledikten sonra benden oraya geçti. Şimdi şöyle derler 'Gülü İncitme Gönül'ün şairi'.'

Şiirin yürüyen, koşan bir insan gibi düşünülmesi gerektiğine işaret eden Yazgan, 'Söz bestelendiği zaman uçuşa geçiyor, uçan bir şey oluyor. Orhan Hakalmaz sözümü müzikle kanatlandırdı.' dedi.

Yazgan, şiirlerin meçhul bir dosta gönderilen mektuplara benzediği düşüncesini paylaşarak, sözlerini 'Bu mektup ulaşırsa biz rahatlıyoruz. Orhan bey şiirimin birçok dosta gönderilmesi konusunda emek verdi. Müzikle söz kardeş gibidir. Orhan Bey de türkünün beyefendisi bir insan, kendisine teşekkür ederim.' şeklinde tamamladı.

- Sözleri Bestami Yazgan, bestesi Orhan Hakalmaz'a ait türkünün sözleri ise şöyle:

Verdiğin her nimeti bildim Elhamdulillah,

Zahmetinde rahmeti buldum Elhamdulillah,

Gönül düşünce döndüm ilahi nura,

El bağlayıp huzura geldim Elhamdulillah,

Unutmadım yadını ezberledim adını,

Kul olmanın tadını aldım Elhamdulillah.

Sevginle sermest oldum ocağında mest oldum,

Dostlarınla dost oldum doldum Elhamdulillah,

Gönül düşünce dara döndüm ilahi nura,

El bağlayıp huzura geldim Elhamdulillah,

Unutmadım yadını, ezberledim adını,

Kul olmanın tadını aldım Elhamdulillah,

Kul varsa divanına, af yakışır şanına,

Merhamet ummanına daldım Elhamdulillah,

Gönül düşünce döndüm ilahi nura,

El bağlayıp huzura geldim Elhamdulillah,

Unutmadım yadını ezberledim adını,

Kul olmanın tadını aldım Elhamdulillah,

Zahmetinde rahmeti buldum Elhamdulillah,

Merhamet ummanına daldım Elhamdulillah,

El bağlayıp huzura geldim Elhamdulillah,

Kul olmanın tadını aldım Elhamdulillah.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile