Hakim Ve Savcı Adayları Kura Töreni

Adalet Bakanı Bozdağ: (1) 'Ana Muhalefet Partisinin Lideri, YSK'nın Başkan ve üyelerine ve kendi istediği gibi karar vermeyen herkese, hakaretin alasını, suçlamanın alasını, iftiranın alasını yapıyor. Ondan sonra da çıkıyor 'yargıya güven işte böyle' diye konuşuyor. Sen her gün yargının aleyhinde böyle konuşursan nasıl biz bunu ayağa kaldıracağız? Onun için de diyoruz ki 'herkesin sözlerine dikkat etmesi lazım'' 'Yatıyorlar, kalkıyorlar, hakimler ve savcılara saldırıyorlar. Niye yapıyorlar? İstedikleri karar çıkmadığı için yapıyorlar, istedikleri gibi iddianame tanzim edilmediği için yapıyorlar' 'Özellikle ifade etmek isterim ki iddianameler ve kararlar Manas Destanı'na döndü. Binlerce sayfalık iddianame, binlerce sayfalık karar. Olmaz arkadaşlar. Nereden kaynaklanıyor? Bu bilgisayardan kaynaklanıyor. Kopyala, kes, yapıştır ve emek vermeyi de azaltıyor' 'Bütün arkadaşlarımdan görevde olan hakim ve savcılarımıza da buradan hitap ediyorum; onlara da diyorum ki, 'bu sosyal medya denen canavarı kullanmayın''

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Ana Muhalefet Partisinin Lideri, YSK'nın Başkan ve üyelerine ve kendi istediği gibi karar vermeyen herkese, hakaretin alasını, suçlamanın alasını, iftiranın alasını yapıyor. Ondan sonra da çıkıyor 'yargıya güven işte böyle' diye konuşuyor. Sen her gün yargının aleyhinde böyle konuşursan nasıl biz bunu ayağa kaldıracağız? Onun için de diyoruz ki, 'herkesin sözlerine dikkat etmesi lazım.'' diye konuştu.

Bozdağ, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 20. Dönem Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları Kura Töreni'nde yaptığı konuşmaya, bütün hakim ve savcılara yeni görevlerinde başarılar dileyerek ve yapacakları hizmetlerden dolayı teşekkür ederek başladı.

Törende, adli yargıda hakim ve savcı kabulü ile idari yargıda da hakimlerin mesleğe kabulünden sonra kura çekiminin yapılacağını anlatan Bozdağ, kura çekiminde bulunan Azerbaycan'dan 31 hakimi de ayrıca kutladığını söyledi. Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartlarından birinin yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu ifade eden Bozdağ, bunun anayasada ve yasalarda yazmasının öneminin büyük olduğunu ancak bu yazılanların yargıyı bağımsız ve tarafsız yapmaya yetmeyeceğini belirtti.

Bozdağ, yargıyı esas bağımsız ve tarafsız kılan şeyin yargı görevi yapanların, tarafsız bağımsız hareket edip verdikleri adil kararlar olduğuna işaret ederek, herkesin inanç, kültür, siyasi farklılıklarının olabileceğini vurguladı.

Bakan Bozdağ, 'Bunlardan insan olduğumuz için soyutlanma imkanımız yok. Ama doğru olan bu farklılıkları önünüzdeki dava dosyalarına yansıtmamak, davanın taraflarına bakarak hareket etmemek. Anayasa, kanun, hukuk ve delillere göre hareket etmemiz lazım.' diye konuştu.

- Sosyal medya uyarısı

Bakan Bozdağ, hakimlerin, savcıların medyada, sosyal medyada, başka alanlarda konuşmalarının yargıya fazla bir saygınlık kazandırmadığını kaydetti.

Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Hep beraber görüyoruz. Yargıyı yıpratmak için bugün çok büyük kampanyalar yürütülüyor. Hem siyaset yapıyor bunu hem medya yapıyor bunu hem de Türk yargısı üzerinde hesabı olanlar bunu yapıyor. Yatıyorlar, kalkıyorlar, hakimler ve savcılara saldırıyorlar. Niye yapıyorlar? İstedikleri karar çıkmadığı için yapıyorlar, istedikleri gibi iddianame tanzim edilmediği için yapıyorlar. Eğer istedikleri gibi bir iddianame çıkar, bir karar çıkarsa da onları 'Ankara'da hakimler, savcılar var' diye kutsuyorlar. Bu çarpıklıktan da Türkiye'nin çıkması lazım.

Karar lehinize olur, aleyhinize olur, iddianame lehinize, aleyhinize olur, hakim ve savcının tarafsızlığını, bağımsızlığını ölçen şey, bunların anayasa, kanun, hukuk ve dosya kapsamına uygun olup olmadığı ile ilgilidir, tarafsız, bağımsız hareket edip etmediği ile ilgilidir. Kimse işin o tarafında değil.

Her gün hakimler ve savcılar üzerinde böylesi baskılar kurulunca biz yargı hakkındaki oluşan bu kötü algıyı nasıl değiştireceğiz? Herkesin burada üzerine düşeni yapması lazım.'

- Medyaya çağrı

Bakan Bozdağ, medyaya ve yargı üzerine konuşanlara da çağrıda bulanarak, 'Lütfen değerlendirmelerimizi yaparken insafı elden bırakmayalım. Biz demiyoruz ki, 'yargı eleştirilmesin, kararlar eleştirilmesin.' Yargıçların savcıların verdikleri kararlar eleştirilmez, dokunulmaz demiyoruz. Elbette eleştirilecek. Hak ettiği eleştiri neyse o mutlaka yapılmalıdır. Ama bunu yaparken de insaf ölçüsünü, hakkaniyet ölçüsünü elden bırakmamak ve eleştiri sınırlarını aşmamak lazımdır.' diye konuştu.

Bozdağ, şöyle devam etti:

'Ana Muhalefet Partisinin Lideri, YSK'nın Başkan ve üyelerine ve kendi istediği gibi karar vermeyen herkese, hakaretin alasını, suçlamanın alasını, iftiranın alasını yapıyor. Ondan sonra da çıkıyor 'yargıya güven işte böyle' diye konuşuyor. Sen her gün yargının aleyhinde böyle konuşursan nasıl biz bunu ayağa kaldıracağız? Onun için de diyoruz ki, 'herkesin sözlerine dikkat etmesi lazım.' Ama yargıçlar, herkesten daha çok dikkat etmesi lazım. Savcılar, herkesten daha çok dikkat etmesi lazım.'

- 'Kararlarınızın gerekçelerine çok ama çok önem verin'

Hakim ve savcı adaylarına seslenen Bozdağ, 'Eğer verdiğiniz bir karardan sonra ayrıca basına yazılı veya sözlü bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorsanız, bilin ki kararınız ya eksiktir ya yanlıştır.' görüşünü paylaştı.

Doğru karar verildiği zaman o kararın gerekçesini okuyanların, akıllarına gelen bütün soruların cevabını o kararın gerekçesinde bulacaklarının altını çizen Bozdağ, 'Eğer bulamıyorlarsa biz işimizi eksik yapmışız demektir.' ifadelerini kullandı.

Onun için kararların gerekçelerine çok ama çok önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, 'Üzerinde çok emek sarf edin. Kararınızın yüzde 100 doğru olduğuna adınız gibi inandığınız hallerde dahi o kararın gerekçesi için çok emek harcamazsanız yüzde 100 doğru olan o kararın kamuoyunda çok farklı algılandığına hep şahit olacaksınız. Onun için kararlarınızın gerekçelerini lütfen ama lütfen emek vererek yapın. Kendiniz yazın. Katiplere bırakmayın.' şeklinde konuştu.

- 'Binlerce sayfa arasında hakikat kayboluyor'

Bakan Bozdağ, iddianamelerle ilgili aynı şeyin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Savcılarımız, iddianameleri tanzim ettiği takdirde o iddianameyi okuyanlar da hakkında iddianame tanzim edilen kişilerle ilgili o kişiye isnat edilen suç ve suçla onun faillik durumu hakkında somut bir kanaate mutlaka ulaşması lazım. Nasıl ulaşacak? Doğru bir iddianame yaparsak ulaşacak.

Özellikle ifade etmek isterim ki iddianameler ve kararlar, Manas Destanı'na döndü. Binlerce sayfalık iddianame, binlerce sayfalık karar. Olmaz arkadaşlar. Nereden kaynaklanıyor? Bu bilgisayardan kaynaklanıyor. Kopyala, kes, yapıştır ve emek vermeyi de azaltıyor. Elbette teknolojinin bize sağladığı kolaylıklardan istifade edeceğiz. Ama bunu yaparken de hakikaten binlerce sayfa arasında kaybolmasına izin vermememiz lazım. Böyle olunca, binlerce sayfa arasında hakikat kayboluyor, yüzde 100 haklı olan, doğru olan kararınız, o samanların arasında kaybolan buğday gibi kaybolup gidiyor. Buna lütfen izin vermeyin. Onun için de gerekçeli kararlarınızı 'kes-kopyala'dan ziyade kendiniz bizzat yazarsanız, o dosyaların içerisindeki her şeyi kendiniz hallederseniz ben eminim ki çok çok önemli kararlar çıkacak ve bu kararlar yargıya olan güveni de ayakta tutacak, adalete olan inancı artıracaktır.'

Masumiyet karinesi üzerinde herkesin durduğunu, bunu hukuk devletinin olmazsa olmaz bir ilkesi olarak kabul ettiklerini belirten Bozdağ, 'Ama masumiyet karinesi kadar önemli olan bir başka şey var. O da insanların lekelenmeme hakkına saygı duymak ve bu hakkı ayakta tutmaktır.' dedi.

Herkesin lekelenmeme hakkının bulunduğuna işaret eden Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Sizlere pek çok ihbar, pek çok şikayet, pek çok dosya, pek çok evrak gelecektir. Bu evraklar üzerinde gerekli incelemeleri yapıp doğrulukları üzerine tahkikat sonucu kanaate ulaşmadan siz arama, el koyma, operasyon kararı verirseniz sonra da bu evrakların düzmece olduğu, kumpas olduğu ortaya çıkarsa lekelenmeme hakkını siz bizzat çiğnemiş olursunuz. Onun için gelen her şeyi doğru mu, eğri mi diye mutlaka çek etmek, onu araştırmanız gereken kaynaklardan, doğrulatmanız gereken yerlerden doğrulattıktan sonra atacağınız diğer adımlara karar vermek son derece önemlidir.'

Ceza Muhakemesi Yasası'nı çıkarırken sanıktan veya şüpheliden delile değil, delilden şüpheliye, sanığa giden bir yolu açtıklarını dile getiren Bozdağ, 'Onun için bu yolu yürümek sizin işinizdir. Eğer siz açılan bu yolda yürümezseniz o zaman yasayı doğru bir şekilde uygulamış olmayız. O nedenle tüm hakim ve savcılarımızın bu hakka da masumiyet ilkesine değer verdikleri gibi değer vermelerini ve ayakta tutmalarını özellikle rica ediyorum.' şeklinde konuştu.

- 'Elinizdeki gücü kaybetmeyin'

Bozdağ, bazı hakim ve savcıların, sosyal medya üzerinden siyasal veya gündelik hadiselere dair paylaşımlar yaptıklarını hatırlatarak, adaylara 'Sizi herkes izliyor ve sizin o paylaşımlarınızı gören kişiler, sizin belli konulardaki kanaatlerinizi öğrendikten sonra davalarınızın size gelmesinden, dosyalarını sizin soruşturmanızdan endişe duyarlar.' diye seslendi.

Bozdağ, hakim ve savcılara, 'Onun için sosyal medyada çalakalem her konuda yazıp ve gündelik siyasal tartışmaların tarafı olmak size güç katmaz. Sizin elinizdeki gücü alır ve sizi zayıflatır. Kendinizi zayıflatmayın. Elinizdeki gücü kaybetmeyin. Onun için bütün arkadaşlarımdan görevde olan hakim ve savcılarımıza da buradan hitap ediyorum; onlara da diyorum ki bu sosyal medya denen canavarı kullanmayın.' ifadelerini kullandı.

Bu sözleri söylediğinde bazılarının 'bak düşünce, ifade özgürlüğüne karşı' şeklinde düşündüğünü aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:

'Hayır ben ona karşı çıkmıyorum. Benim dediğim şey, milletin yargıdan beklentileri var. Ben kendim 7/24 bana söven birisinin önüne benim dosyamın gitmesini istemem. Sosyal medyadan bakıyorum adam çakıyor. Bir de sonra öğreniyorsun hakim, savcı. Ne yaparsınız? Siz rahat eder misiniz? O hakime, o savcıya güvenir misiniz? Güvenemezsiniz. Onun için diyorum ki; değerli genç hakim ve savcılarımız, bu sosyal medya denen yolu, yöntemi, lütfen dikkatle kullanın ve siyasal şeylerin içerisine sosyal medya üzerinden lütfen ama lütfen girmeyin. Kendinizi korumak, adaleti korumak, hukuku korumak için girmeyin. Milletin yargıya, yargı görevi yapanlara olan güvenini zedelememek için girmeyin.'

Medya ile olan ilişkilerde de hakim ve savcıların çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Bozdağ, işin doğrusunun basın sözcülüğü olduğuna işaret etti.

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile