Vaşağın röntgen filmlerini çeken ve ilk müdahalesini yapan YYÜ Yaban Hayatı Koruma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van Gölü havzasında daha önce de yaralı veya güçten düşmüş yaban hayvanlarının merkezlerine getirildiğini, bugün ise yörede yaşadığı bilinen ancak görülmeyen vaşağın kendilerine ulaştırıldığını söyledi.
Aslan, "İlk olarak radyografi çekimleri ve klinik muayenesini yaptık. İlk muayeneye göre saçma tespit ettik. Hayvanda hidrasyona, beslenememeye bağlı olarak zafiyet de belirledik ve kalça kısmında kas ezilmesi var. Tedavi ve muayeneler devam edecek. Medikal tedavisi yapıldıktan sonra doğal hayatına dönebilir" diye konuştu.
Yörede doğal hayat bozulmadığı için bu tür hayvanların üreyebildiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla bu hayvanlar bulundukları yerlerden bizim olduğumuz yerlere doğru gelmekte. Bundan sonra da bu tür hayvanlarla sıkça karşı karşıya geleceğiz. Bölgedeki halkımız artık yaban hayvanlarına sahip çıkmakta. Bu da bizi son derece sevindiriyor. Bu hayvanları eskiden olsa avlayıp buraya kadar getirmezlerdi. Ama şimdi yaralı da olsa, yanlışlıkla vurmuş olsalar da artık rehabilitasyon merkezlerine getirmekteler. Vatandaşlarımızın bundan sonra da yaban hayvanlarına sahip çıkmalarını, yuvalarını bozmamalarını, yavrularını yuvadan almamalarını istiyoruz. Yaban koyunu, yaban keçisi, vaşak ve leopar gibi hayvanların da artık görülmeye başlanması bizim zenginliğimizdir. Bizim bunlara sahip çıkmamız lazım."
Hakkari'de Bulunan Yaralı Vaşak
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde köylüler tarafından yaralı bulunarak Van'a gönderilen vaşak, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezinde tedavi altına alındı.