Ayhan Çivi, 30 Temmuz'da yürürlüğe giren Tam Gün Yasası'na göre sağlık çalışanlarının haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak belirlendiğini hatırlatarak, mevzuatta yapılan değişikliğe rağmen kesintisiz hizmet verilmesi gereken sağlık birimlerinde fiilen bu uygulamanın yapılmasının mümkün olmadığını savundu.
Çivi, "Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede; sağlık kurumlarında personelin öğle yemeği ve istirahatı için saat 12.00–13.00 arası öğle tatili olarak ayrılması esastır. 'Ancak hizmetin kesintisiz olarak sürdürülmesi gereken birimlerde öğle tatili saatinde de yeterli sayıda personel bulundurulur. Bu süre içinde hizmet veren personele yemek ve dinlenme için kurum idaresince uygun görülen zamanda bir saatlik öğle tatili verilir.' deniliyor. Bu zorlama bir düzenlemedir. İdari kadroda görev yapan personelin dışındaki sağlık çalışanları açısından fiilen yapılan uygulama personeli mağdur etmeye devam edecektir." diye konuştu.
HAKSEN Genel Başkanı Çivi, "Sağlık çalışanlarına yapılan döner sermaye ek ödemesinin yasal izinlerinde kesilmesi nedeniyle personel yasal izin haklarını dahi kullanamaz duruma geldi. Maalesef personel ek ödeme veya izin tercihine zorlanarak robot haline getirilmiştir, şimdi de sözde öğle tatili uygulaması ile eskiden olduğu gibi 45 saat çalışmak zorunda kalacaklar." dedi.
Çivi, "Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'ne göre mesai saatleri dışındaki tüm hizmetlerin nöbet esasına göre yapılması gerekirken, idareye keyfiyet yetkisi veren, sağlık çalışanlarının hak kaybına neden olacak bir genelge ile yapılan düzenleme hukuka aykırıdır. Bunun için sağlık bakanlığına gerekli başvurumuzu yaptık. Düzenlemenin usul ve esaslarının nöbet esasına göre yapılmasını talep ettik. Uygulamanın devam etmesi halinde gerekli yargı başvurusunu yapacağız." açıklamasında bulundu.