Halepçe Katliamının 28'İnci Yılı

Halepçe katliamının 28'inci yılı dolayısıyla IKBY'de anma törenleri düzenlendi.

Halepçe katliamının 28'inci yılı dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) anma törenleri düzenlendi.

Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in talimatıyla 16 Mart 1988'de gerçekleştirilen saldırı sonucu öldürülen binlerce kişi için Halepçe, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta saat 11.00'de beş dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Trafiğin durduğu bu dakikalarda vatandaşlar otomobillerinden inerek dua etti. İş yeri ve evlerinde bulunanlar da sokağa çıkarak Halepçe kurbanlarını andı.

- Halepçe Şehitliği'nde anma

Her yıl olduğu gibi anma etkinliklerinin merkezi bu yıl da Halepçe kentiydi. Binlerce kişi, kent meydanından 'Şehitlik Anıtı'na' kadar yürüdü. Burada, katliamda ölenler için Kur'an-ı Kerim okunurken, 28 yıl önceki kimyasal saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları anıt mezarda gözyaşı döktü.

- Erbil'de saygı duruşu

Erbil'de ise Niştiman pazarı önündeki meydanda toplanan vatandaşlar saygı duruşunda bulunarak Halepçe kurbanlarını andı. IKBY milletvekilleri de parlamento önünde saygı duruşunda bulundu.

IKBY Meclis Başkan Yardımcısı Cafer Eminki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bugün, Kürtlerin yanı sıra tüm halklar için kötü ve kara bir gündür. Unutmamamız gerekiyor ki yine aynı tehditlerle karşı karşıyayız. Bu yüzden hep birlikte hareket edip, terör örgütü DAEŞ'i ortadan kaldırmalıyız' dedi.

- Halepçe katliamı nedir?

Halepçe katliamı, İran-Irak Savaşı döneminde Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi'nin son aşaması olarak gerçekleşti. Saddam Hüseyin, savaşta İran'a destek vermekle suçladığı Halepçe halkının bombalanması talimatını verdi. Bunun üzerine Irak ordusuna ait savaş uçakları, 16 Mart 1988'de Halepçe semalarından halkın üzerine gaz bombaları yağdırdı. Saldırıda yaklaşık 5 bin kişi ölmüş, 7 binden fazlası da yaralanmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile