Halil İnalcık, Osmanlı'nın Yalova'da 1302'de Kurulduğu İddiasını Tekrarladı

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı'nın 1302 yılında Yalova'da yapılan Bafeus Savaşı'yla devlet statüsü kazandığı şeklindeki iddiasını tekrarladı.

Yalova Belediyesi ile Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Osmanlı Tarihi Sempozyumu" Termal Otel'de başladı. Sempozyumun açılış oturumunda konuşan ünlü tarihçi Halil İnalcık, Osmanlı Devleti'nin 1302 yılında bugünkü Yalova sınırları içinde yapılan Bafeus Savaşı'yla devlet olma statüsü kazandığını söyledi. İnalcık, Osman Gazi'nin İznik'i kuşatması üzerine Bizans tekfurunun 2 bin kişilik bir ordu gönderdiğini anlatarak, "İznik'i kurtarmak için Bizans'tan ordu hareket
etti. Bu ordu 27 Temmuz'da Yalakova'ya geldi. Bizans'tan İznik'i kurtarmak için gelen ordu Yalakova'ya geldi ve çıkarma yapmaya başladı. Osman Gazi'nin Rum casusları vardı. Bu hazırlıktan haberdar oldu ve önemli bir ordunun gelmekte olduğunu öğrenince Selçuk bölgesinden yardım istedi. Dayanamayacaktı gelen kuvvet karşısında. O zaman Selçuklu Devleti'nin uçlarda kuvvet merkezi, uç kuvvetlerini kontrol eden meşhur vezir Fahrettin'in oğullarının yerleşmiş olduğu Karacahisar'dan Osmanlı'ya önemli bir askeri
yardım geldi. Bu savaşın kazanılmasıyla beylik olan Osmanlılar ilk defa devlet statüsünü kazandı" dedi.
Konuyla ilgili dönemin Bizanslı tarihçisi Pachymeres'den edinilen bilgiler olduğunu, Türk tarihinde de Orhan Gazi'nin imamı İshak Fakih'in oğlu Yahşi Fakih tarafından yazılan kitapta aynı bilgilerin yer aldığını kaydeden ünlü tarihçi, sözlerine şöyle devam etti:
"Aşıkpaşazade'de Yalakova savaşı hakkında bir satırlık yer var. Yahşi Fakih'e ait kitapta da var. Bu kitap elimize geçmedi, ama onu kullanan Aşıkpaşazade ve diğer anonimler bu kaynağı görmüştür. Bu kaynak kayıp. Bu kaynaktan Yalakova savaşını nakleden bir kaynak var. Bu da anonim."
Sempozyumda konuşan Yalova Valisi Yusuf Erbay ise, bahsi geçen savaşın bugün Altınova ilçesi sınırları içinde yer alan Hersek bölgesinde yapıldığını, bu bölgenin 15 sene evvel Kocaeli'ne bağlı olduğunu hatırlatarak, "15 yıl önce hocam bunları yapmış olsaydı, bu işe İzmit mi sahip çıkmış olacaktı? İzmit-Söğüt kavgası mı olacaktı? Bu bir yer meselesi değil, bu toprakların hepsi bizim. Bir olay var ortada, mesele budur. Çeşitli toplantılarda özellikle Bilecik Valimiz, 'Osmanlı'nın kuruluşunu bizden mi
alıyorsunuz?' diyor. Bu gibi şeylerle karşılaşıyoruz. Halil İnalcık hocamıza sığınıyoruz onların söylediklerine karşı. Halil İnalcık hocamız böyle diyor, bizim böyle bir iddiamız yok diyoruz" dedi.
Sempozyuma ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da katıldı. Taşbaşı, Yalova'nın termal turizminde daha ön sıralarda yer alması için çalışmalara ağırlık verileceğini söylediği konuşmasında, Balkan ülkeleriyle yapılacak ortak çalışmalarda da üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise, maksatlarının bir kent popülizmi yapmak olmadığını, konunun bu şekilde ele alınmasından üzüntü duyduklarını kaydetti. Bu alanda çalışma yapacak doktora öğrencilerine enstitü olarak burs vereceklerini duyuran Koçal şöyle konuştu:
"Söğüt'ün önemini kimse azaltamaz. Ertuğrul Gazi'nin mezarını da kimse oradan kaldıramaz. Biz konuyu Söğüt-Yalova kavgası gibi popülist bir şekilde değil, bilimse derinliği olan çalışmalarla ortaya koyuyoruz. İki şehir arasında çekişme olması söz konusu değil."
Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Öz de, tarih araştırmalarında mahalli inisiyatiflerin ve bölgesel çalışmaların önemli olduğunu vurguladı.
Sempozyumda "Halil İnalcık Tarih Ödülü", Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız'a verildi. Akyıldız'a ödül beratını Halil İnalcık verirken, 10 bin TL ödülü Vali Yusuf Erbay ve plaketini ise Belediye Başkanı Yakup Koçal takdim etti. Prof. Dr. Akyıldız, sessiz sedasız yürüttüğü çalışmaların fark edilmesinin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.
Sempozyuma katılan Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Öz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı'na da Yalova'nın minyatür sanatıyla yapılmış tablosu hediye edildi. 2 gün sürecek sempozyuma Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yanı sıra pek çok tarih araştırmacısı katılıyor.
(SÇ-MŞ-CC-Y)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile