Halimiz'' Konferansı

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, ''Atarak, çiğneyerek, imha ederek Türkçe büyümez'' dedi.

Kaçalin, 10 Kasım Atatürk Haftası kapsamında Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda ''Dilimiz-Halimiz' adlı konferans verdi.

Türkçe'nin TDK'nın dışında daha çok halk tarafından eğitimle geliştirilebileceğini savunan Kaçalin, Türkçeye daha çok ticari ve sınai anlamda yabancı kelimeler girdiğini anlattı.

Kelimelerin Türkçe olmasının sağlıklı düşünmeyi, güzel bağlantılar kurmayı sağlayarak bilim adamı yetiştirmeyi çabuklaştıracağını dile getiren Kaçalin, ''Böyle olmadığı zamanlarda dilimizin malı gibi kabul ettiğimiz kelimeleri de anlayarak, düşünerek konuşursak o zaman iyi bir fizikçi, iyi bir matematikçi, iyi bir tabip yetişir'' diye konuştu.

Dünyada Türkçenin konumuna değinen Kaçalin, şöyle devam etti:

''Türk dünyasını bir avuç içi gibi düşündüğümüzde, bunu bir göl olarak hesap edelim. Bu gölün 10 santim su kaybettiğini düşünelim. Bu gölden kaç metreküp su eksilmiştir- Suyun geri çekildiğini düşünelim, çok büyük bir kayıp. İşte Türkçe şimdi bu hali yaşıyor. Turfan'da, Kaşkar'da, Türkistan'da Türkçe konuşuluyor ama artık 9 yaşından itibaren Çince öğrenmeye mecbursun. Ondan sonra da denilecek ki 'Türkçe mutfakta geçiyor, sokakta geçiyor, üniversitede geçmiyor, Türkçe'ye ne gerek var'. İşte burada deniz suyu Türkçe aleyhinde çekilmekte.''

Çocukların ve yetişkinlerin yeni kelimeler öğrenmesinin yanında yeni kelimeler uydurabildiğini belirten Kaçalin, şunları kaydetti:

''Türkçe kelimeler uydurduk. Böyle bir şey var mı, yok. Kim dedi, bilmiyorum. Niye kullanıyorsun, hoşuma gidiyor. Türklerin büyümesi için bunu da terk etmesi lazım. Artık böyle uyduruk kaydırık değil, eli ayağı yere basan, önünü sonrasını gören, önüyle sonrasıyla bağlantısı olan, pasaportu olan, kimliği olan bir kelime tablosu ile konuşmak lazım. Atarak, çiğneyerek, imha ederek Türkçe büyümez.''

Prof. Dr. Kaçalin, TDK'nın masa başında Türkçeye müdahale etmesinin yanlış olduğunu, bu durumun bir kişiye bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, mesleklerin ve insanların kendilerinin ilgilenmesi gerektiğini, TDK'nın ise piyasaya çıkıp onları tespit edip duyurması ve tanıtması gerektiğini kaydetti.

Konferansa, Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, davetliler, akademik ve idari kadro ile öğrenciler katıldı.

Muhabir: Cihan Okur / Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Orhan Topal
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile