Sinop'ta, İçişleri Bakanlığının desteğiyle uygulamaya konulan "Ülkemin Sanatında Bana Da Yer Açın Projesi" kapsamında, engellilere yönelik halk dansları, tiyatro ve zeka oyunları gibi farkla dallarda eğitimin verildiği kurslar açıldı.
Bakanlığın katkılarıyla Telvin Gençlik Spor ve Sanat Akademisi Derneğince açılan ve üç ay sürecek kursa her yaş grubundan 75 engelli katılıyor.
Halk dansları, tiyatro ve zeka oyunları alanlarında verilen eğitimlerde engelli vatandaşların bir yandan hoş vakit geçirmeleri sağlanırken bir yandan da sosyal hayata daha fazla katılmaları amaçlanıyor.
Akıl ve zeka oyunu eğitmeni Gülbahar Karaduman Karslı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç ay boyunca eğitim alacak engelli vatandaşların toplum içinde yüksek sesle "biz de varız" diyebilmelerini sağlamaya çalışacaklarını söyledi.
Sanatla aşılmayacak engel olamayacağını vurgulayan Karslı, üç aylık eğitimin ardından engellilerin rol alacağı bir tiyatro oyunu sahnelemeyi düşündüklerini belirtti. Karslı, "Ayrıca Türk halk dansları gösterisi yapılacak. Böylece engelli vatandaşlarımız ilk kez sahneye çıkmış olacaklar çünkü sanatta engel yoktur. Bizim öğrencilerimiz eğer isterlerse sevgiyle bütün engelleri aşabilirler. Akıl ve zeka oyunları da çok önemli. Yine eğitimler bitince özel öğrencilerimiz arasında bir satranç turnuvası düzenleyeceğiz." diye konuştu.
Halk dansları eğitmeni Emre Kiraz ise halk danslarının engellilerin fiziksel oto kontrollerini geliştirmelerinde önemli bir faktör olduğunu anlattı.
Fiziki şartları el verdikçe başvuru yapan tüm engellilere eğitim vermeye gayret gösterdiklerini ifade eden Kiraz, şunları dile getirdi:
"Şu an henüz eğitimin başı olduğu için onlara temel düzeyde oyunlar öğretiyoruz. Böylelikle bir sonraki oyunu ve zorluk derecesini merak ediyorlar. Dolayısıyla sürekli katlanan bir katılımımız söz konusu oluyor. Eğitim öncesi kafamızda belirlediğimiz rakamları aştık. Biz bu projeyle hem kültürümüzü yaşatmış hem de çok daha fazla kişiye ulaşmış oluyoruz."
- "Büyük gelişmeler görüyoruz"
Kursiyerlerden Talha Aslan'ın annesi Derya Aslan ise oğlunun daha önce de bu tür sosyal faaliyetler içinde yer aldığını belirterek, verilen her eğitim sonrası Talha'da büyük gelişimler yaşandığını vurguladı.
Oğlu adına çok mutlu olduğunu söyleyen anne Aslan, "Talha'nın eğitimler sayesinde düşünce tarzı ve kendisini ifade şekli değişti. Burada öğrendiklerini günlük hayatta uygulayabilecek seviyeye geldi. Biz aileler olarak bu kurs sonrası engelli çocuklarımızda, yakınlarımızda farklı gelişimler olacağına inanıyoruz." dedi.
Halk Dansları Ve Tiyatroyla Engelleri Aşıyorlar
Sinop'ta 'Ülkemin Sanatında Bana Da Yer Açın Projesi' kapsamında açılan kursta engellilere halk dansları, tiyatro ve zeka oyunları gibi farklı dallarda eğitim verilecek Üç ay sürecek eğitimlerin ardından engellilerin rol alacağı tiyatro oyununun sahneye konulması ve halk dansları ekibi oluşturulması hedefleniyor.