Halk egemenliği halkın özgürlüğü değildir

Adli yıl açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada, 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumda oylanacak anaya...


Adli yıl açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada, 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumda oylanacak anayasa değişikliği paketine sert eleştiriler yönelten Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, örtülü olarak "hayır" çağrısında bulundu. Yargıtay'da düzenlenen törende konuşan Gerçeker, seçim sistemi nedeniyle siyasal gücü elinde tutan başbakanın, TBMM'de de egemen olduğunu, yasama ve yürütmeyi kontrol ettiğini belirterek şu görüşleri ortaya koydu:
"Anayasa hukuku ve siyaset biliminin temel kuralı 'Halkın egemenliği, her zaman halkın özgürlügü demek degildir'. Çoğunluğun baskısının olduğu yerde özgürlükten söz edilemez, demokrasi zedelenir, özgürlükler ortadan kalkar. Azınlık oylarını bütünüyle yok sayan bir çoğunlukçu demokrasi anlayışı çağdışıdır. Çoğulcu demokrasilerde, çoğunluğun elindeki iktidarı sınırlayan başta yargı olmak üzere anayasal kurumlar vardır.  Çağdaş demokrasinin temeli budur" diyen Gerçeker, Montesquieu'nun önünde engel bulunmazsa her siyasal yöneticinin özgürlükleri önemsemeyeceğini, bu konuda sınır tanımayacağını söylediğini aktardı. Gerçeker, demokrasi ve özgürlüğün korunması için yasama, yürütme ve yargının farklı ellerde olması gerektiğini vurguladı.
Egemenliği millet adına kullanma yetkisinin sadece yasama ve yürütmeye verilmediğini belirterek, "hukuk ayak bağı görülüyorsa, yargı mutlaka baskı altındadır" diyen Gerçeker, Pascal'ın "Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin de adaletli olmaları gerekir" sözlerine de atıf yaptı. Gerçeker, düzenlemelerin yasalaşması halinde, mahkemeler ile yürütme arasındaki uzlaşmazlığın artarak genişleyeceğini ifade etti.

Bakan Çiçek'in yanıtı
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Gerçeker'in eleştirilerine,  "Tüm yargı adına konuşma olarak kabul edilemez. Yargı çalışanlarının özlük haklarında önemli düzenlemeler yaptık. Bunu yok sayıp bir nezaket,  cümlesini oraya koymadıktan sonra sizin konuşmanız  taraflı konuşma olur" yanıtını verdi.



Cumhurbaşkanı Gül törende Gerçeker ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın arasına oturdu. HSYK?Başkanvekili Özden'in ise bir ara burnu kanadı.

Başsavcı'dan kapatma mesajı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ifade özgürlüğünü desteklediklerini ancak özellikle etnik ve aşırı dinci partilerin söyledikleri sözleri fiiliyata geçirmeleri halinde, anayasa ve yasadaki yaptırımların uygulanacağını söyledi. Parti ismi vermeden kapatma davası açabileceği mesajı veren Yalçınkaya, bu konudaki incelemelerinin referandum sonrasında da süreceğini kaydetti.
Uyarının, BDP'ye yönelik olup olmadığı sorusuna, "Fiili duruma dönüşürse yasal görevimiz başlıyor" yanıtını veren Yalçınkaya, Ak Parti'ye yönelik başlattığı incelemenin de soruşturmaya dönüşmediğini kaydetti.  Yalçınkaya, Gerçeker'in, anayasa değişikliği paketine ilişkin eleştirilerine katılıp katılmadığı sorusuna, "Elbette katılıyorum. Yargıtay bir bütündür" yanıtını verdi.

 

 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile