Halk Sagligi Genel Müdürlügünden 'Tetanoz-Difteri' Asisi Açiklamasi

Halk Sagligi Genel Müdürlügü, eriskinlere uygulanan tetanoz-difteri asisina iliskin, “Bahse konu asinin toplatilmasini gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamistir” açiklamasini yapti.

Halk Sagligi Genel Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada, “Bebekleri, çocuklari ya da yetiskinleri, bir kisim enfeksiyon hastaliklarindan korumanin en önemli ve en güvenli araci asilardir. Ülkemiz ise asi ile önlenebilir hastaliklara karsi en kapsamli, en etkin ve en güvenli bagisiklama programi uygulayan ülkelerin basinda gelmektedir. Bu baglamda, Bakanligimiz, tedarik ettigi asiyi soguk zincir sartlarini saglayarak vatandasimizin ulasabilecegi en uç noktaya gönderirken diger taraftan asi uygulamasiyla ortaya çikabilecek en küçük yan etkiyi dahi hassasiyetle takip etmektedir. Vatandasimizin kullanimina sunulan her asi Halk Sagligi Genel Müdürlügümüzün istegi ile TITCK Ulusal Referans Laboratuvarlarimizda yeniden analiz edilmekte, etkinliginden ve güvenliginden emin olunduktan sonra vatandasimiza yapilana kadar Asi Takip Sistemimiz tarafindan takip edilmektedir” denildi.

Açiklamanin devami söyle:

“Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu (TITCK) tarafindan geri çekme islemi baslatilan ürün ’Tetadif 0,5 ml IM Enjeksiyonluk Süspansiyon’ isimli ürün eriskinlere uygulanan tetanoz-difteri asisi olup, teknoloji transferi destegi saglanarak ülkemizde ilk asamadan itibaren üretilmeye baslanmis ilk asidir. Üretimin her süreci ulusal otorite olan TITCK tarafindan düzenli bir sekilde takip edilmektedir. Bahse konu asinin toplatilmasini gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmamistir. Ancak son denetim esnasinda eksiklik görülen bazi süreçlere bagli olarak komisyon karariyla ilgili seriye çekme uygulanmistir. Yeni üretilen asilar, özel sartlarda izlenerek raf ömürleri 3 yila kadar peyderpey uzatilmaktadir. Söz konusu asinin raf ömrü de böyle bir sürecin sonunda 2 yildan 3 yila uzatilmistir. Bu durum, söz konusu asinin miadinin uzatilmasi islemi degildir. Gerekli kontrolleri yapilmis, kullanima uygun, yeterli miktarda asi stogumuz mevcuttur. Bu açidan herhangi bir sikinti yasanmasi söz konusu degildir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile