Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Özyalçin Açiklamasi 'Sigara Bagimligi Tedavi Edilebilen Bir Hastaliktir'

Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Özyalçin Açiklamasi 'Sigara Bagimligi Tedavi Edilebilen Bir Hastaliktir'

Kayseri Il Saglik Müdürlügüne bagli Halk Sagligi Hizmetleri Baskanligi tarafindan, "31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri çerçevesinde açilan farkindalik standinda, vatandaslarin karbonmonoksit ölçümü yapilarak, tütün mamullerinin zararlari hakkinda bilgilendirmelerde bulunuldu.

Standin açilisinda konusan Kayseri Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Ahmet Özyalçin, “Dünya Saglik Örgütü tarafindan 31 Mayis, tütün kullanimin zararlari ve etkileri konusuna farkindalik olusturmak adina Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edilmistir. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde 31 Mayis’ta tütün mamulü kullanan vatandaslarimizin dikkatini çekerek, birakmak isteyen vatandaslarimiza destek olmak adina bir takim etkinlikler yapiyoruz. Bu gün açtigimiz stantta da dileyen vatandaslarimiza karbon monoksit ölçümü yaparak sigarayi birakmalari konusunda bilgilendirmeler yapiyoruz. Tütün ve tütün mamullerini kullaniminin ciddi zararlari var. Dünyada her yil yaklasik 7 milyon insan tütün mamullerinin neden oldugu hastaliklardan dolayi hayatini kaybetmekte. Bunlarinda yaklasik 1 milyonunu maalesef pasif içicilerden olusmakta. Tütün mamullerinin kullanimi basta akciger kanseri olmak üzere, kronik bronsit, astim ve kronik enfeksiyonlar gibi hastaliklara neden olmakta. Özellikle sigara kullanimina bagli önlenebilir hastaliklarin basinda akciger kanseri ön siralarda yer olmaktadir. Dünyada her yil yaklasik 1,8 milyon insana tütün mamullerine bagli olarak gelisen akciger kanseri tanisi konulmakta ve bu insanlarinda yaklasik 1,6 milyonu maalesef hayatini kaybetmekte. Tütün ve tütün mamullerinin kullanimi kisilerde biraktirilabilir bir bagimliliktir. Bu bagimliligin tedavisi vardir” ifadelerini kullandi.

Sigara içmeyen ama sigara içilen ortamlara maruz kalan pasif içicilerinde büyük risk tasidigini dile getiren Özyalçin, “Aktif sigara içmeyen kisilerin yogun sigara dumanina maruz kalmasina pasif içicilik diyoruz. Maalesef pasif içicilerde de bir takim hastaliklari görüyoruz. Özellikle gençlerde ve çocuklarda lösemi lenfoma santral sinir sistemi ve akciger kanseri gibi hastaliklari pasif içicilikten dolayi görmekteyiz” dedi.

Sigarayi birakmak isteyen vatandaslara da yönlendirmelerde bulunan Özyalçin, “Saglik Bakanligimizin 171 Sigara Birakma Danisma Hatti 7 gün 24 saat esasina göre çalismakta. Bu hat vasitasiyla uzman personelimiz arayan kisilere ücretsiz olarak danismanlik hizmeti vermekte. Ayni zamanda Kayseri Sehir Hastanemizde ve Erciyes Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanelerimizde sigara birakma polikliniklerimiz var. Bu polikliniklere randevu alarak müracaat edebilirler. Aile Hekimlerimiz araciligiyla da Saglikli Hayat Merkezlerimizde bulunan sigara birakma polikliniklerinden yardim alabilirler. Ayrica alo171.saglik.gov.tr internet adresinden tütün ve tütün mamullerini birakma konusunda akillarina gelen sorulara cevap arayabilirler” seklinde konustu.

Konusmasinin sonunda sigara kullanan vatandaslara 1 günlügüne de olsa sigarayi birakmalari için çagrida bulunan Özyalçin, “Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle gelin bugün bizlere destek olun. Kararsizsaniz destek alacaginiz kisiler ve kurumlar oldugunu bilin diyor, 24 saatligine de olsa bugün tütün ve tütün mamullerini birakarak bizlere, toplum sagligina ve ailenize destek olmanizi istiyoruz. Sonuçta sigara bir bagimliliktir. Bagimliliksa tedavi edilebilen bir hastaliktir. Sigarasiz günler diliyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile