Dr. Mesut Göktepe, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sağlıksız yaşam alışkanlıkları arasında fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve aşırı tuz tüketiminin yer aldığını kaydetti.
Aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi, bazı kanser türleri gibi birçok hastalığa neden olduğunu ifade eden Dr. Mesut Göktepe, şunları belitti:
''Sofra tuzu, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, konserveler, salamura besinler, ketçap, hardal, hazır soslar, salam, sucuk, sosis, kurutulmuş domates, peynir, zeytin, cips ve krakerler, hazır gıdalar, tuzlu kuruyemişler, karbonat, maden suları, kabartma tozu tuz oranı yüksek besinlerdir. Ülkemizde en sık kullanılan tuz kaynağı besinlerden biri de ekmektir. Sağlığa zararlarını önlemek amacıyla ekmekteki tuz oranının azaltılması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Bir insanın tüm besinlerden alması gereken günlük tuz miktarı 4 gramken, ülkemizde kişi başına günlük ortalama 18 gram tuz tüketilmektedir. Tuzu tüketimini azaltmak için yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçilmeli, taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edilmeli, turşu, ketçap, hardal, soya sosu, salata sosları gibi yiyeceklerden uzak durulmalı, sebze ve meyve tüketilmeli, hazır besinler tüketilmemeli, yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, fesleğen, limon tercih edilmelidir. Tuz tüketimi sonradan kazanılan bir alışkanlıktır ve değiştirilebilir bir davranıştır.''
Yayıncı: Deniz Açık
Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Göktepe Açıklaması
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Mesut Göktepe, tuzu tüketimini azaltmak için yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini bildirdi.