Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniye, hareketin Mısır'ın başkenti Kahire'ye yaptığı ziyaretin, taraflar arasında gerçek bir diyalog ve tüm zor yılları geride bırakan dengeli ilişkiler için umut vadeden bir başlangıç olduğunu söyledi.
Hamas'ın, Nusayrat Mülteci Kampı'nda Filistin halk ayaklanmasına destek için düzenlediği programda konuşan Heniye, 'Mısır'la ilişkilerimizi düzeltmek için Kahire'ye gittik. Çünkü Mısır, Müslüman ve Arap kardeşlerimizle ilişkilerimize açılan bir kapı hükmünde' dedi.
Mısırlı yetkililerle yaptıkları görüşmelerin, Hamas için zor yılları geride bırakacağı yeni bir dönemin habercisi olduğunu ifade eden Heniye, görüşmelerde taraflar arasındaki ilişkiler, Gazze'nin sorunları ve kapsamlı boyutuyla Filistin meselesinin ele alındığını kaydetti.
'Diyaloglar zor ve yavaş başlayabilir. Siyasi boyuttan önce güvenlik boyutu ele alınabilir. Ancak şundan eminiz; Mısır'la diyaloğa başlamak, tüm zor yılları geride bırakan dengeli ilişkiler ve gerçek bir diyalog için umut vadeden bir başlangıç olacak' diye konuşan Heniye, hareketinin ülkelerin iç işlerine karışmaktan uzak olduğunu vurguladı.
Heniye ayrıca, Aksa intifadasının devam ettiğini, aksi yöndeki tüm çabalara rağmen susturulamayacağını bildirdi.
Hamas'tan bir heyet 12 Mart'ta Kahire'ye gitmişti.
Mısır İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar, Hamas'ın, eski Başsavcı Hişam Berekat suikastına karışan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensuplarına eğitim verdiğini ileri sürerek, 'Hamas, suikast planında büyük rol oynadı' yorumunu yapmıştı.
Hamas Sözcüsü Salah el-Berdevil ise söz konusu iddiaları yalanlayarak, hareketin adının Mısır'ın içişlerine karıştırılmasını kabul etmediklerini belirtmişti. Berdevil, 'İlişkileri normal seyrine oturtmak için Hamas'tan bir heyetin Kahire'yi ziyarete hazırlandığı sırada Mısır tarafından geçersiz, politik ve şaşırtıcı iddialar gündeme geldi' demişti.
Hamas Heyetinin Mısır'ı Ziyareti
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniye: 'Mısır'la diyaloğa başlamak, tüm zor yılları geride bırakan dengeli ilişkiler ve gerçek bir diyalog için umut vadeden bir başlangıç olacak'.