Hamas'tan, Mescid-I Aksa'ya Yönelik Baskinlari Reddeden Faaliyetleri Artirma Çagrisi

Hamas, Yahudi yerlesimcilerin Israil polisinin esliginde isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Eski Sehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemelerine karsi yürütülen faaliyetlerin artirilmasi çagrisinda bulundu.

Hamas'in Kudüs'teki sözcüsü Muhammed Hamade, yaptigi yazili açiklamada, "Her yerde halkimizi, Israil ordusu ve polisinin himayesinde düzenlenen planli baskinlari reddeden faaliyetler için seferber olmaya ve olaylari tirmandirmaya çagiriyoruz." ifadesine yer verdi.

Yahudi yerlesimcilerin son günlerde "bayram kutlama bahanesiyle" Mescid-i Aksa'ya yönelik baskinlari yogunlastirma çagrisinda bulundugunu hatirlatan Hamade, yerlesimcilerin Aksa'ya saldirma girisiminde bulunmalari halinde onlara kararli bir sekilde karsilik vererek Aksa'yi koruma ve bayram günlerini öfke gününe dönüstürme çagrisinda bulundu.

Kudüs'teki Filistin halkindan Mescid-i Aksa'da nöbet tutmalari ve avlusunda yogun bir sekilde varlik göstermelerini isteyen Hamade, "Isgalci bilsin ki Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya yönelik herhangi bir açik saldiri basariya ulasmayacaktir. Halkimizin direnisi bu saldirganligi püskürtmeye, Aksa'yi korumaya ve oradaki halkimizi savunmaya hazirdir." degerlendirmesinde bulundu.

Israil polisinin eslik ettigi, 144 fanatik Yahudi, bugün Mescid-i Aksa'nin güneybatisindaki El-Megaribe (Fas) Kapisi'ndan Harem-i Serif'e baskin düzenlemisti.

Israil polisinin korumasindaki Yahudi grup, Harem-i Serif'in avlularinda dolastiktan sonra Mescid-i Aksa'dan ayrilmisti.

Fanatik Yahudilerin ögleden sonra da baskinlarini sürdürmesi bekleniyor.

Harem-i Serif'e fanatik Yahudilerce düzenlenen bu tür baskinlar, bölgede gerginligin tirmanmasina neden oluyor.

- Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin egemenligi ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa, Israil ile Ürdün arasinda 26 Ekim 1994'te imzalanan baris antlasmasina göre Ürdün Vakiflar, Islami Isler ve Mukaddesat Bakanligina bagli Kudüs Islami Vakiflar Idaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana Idarenin izni olmadan Israil'in tek tarafli karariyla polis esliginde kutsal mabede giriyor.

Bu girisleri "baskin" olarak nitelendiren Kudüs Islami Vakiflar Idaresi, Müslümanlarin egemenliginin ihlal edildigini belirtiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile