Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Ülker, hamilelik sirasinda diyabet ortaya çikabildigine dikkat çekerek, “Gestasyonel diyabet yani gebelikte ortaya çikan seker hastaligi, vücudunuzun hamilelik sirasinda ihtiyaç duydugu ekstra insülini salgilayamadigi durumlarda ortaya çikar” dedi.
Gebelige bagli diyabetin risk faktörlerine deginen Dr. Ülker, hastalarin risk grubuna göre test yaptirmasi gerektigini söyledi.
Dr. Ülker, “Gebelige bagli diyabetin
risk faktörleri arasinda fazla kilolu olma, daha önceki gebeliklerde gestasyonel diyabet, tip 2 diyabet öyküsü ve polikistik over sendromu bulunmaktadir. Tani kan testi ile yapilir. Normal risk tasiyan bireylere bu testin gebeligin 24 ila 28. haftalarinda yapilmasi önerilir. Yukaridaki risk faktörlerinden birine sahip, yüksek riskli hastalarda test prenatal ilk doktor ziyaretinde yapilabilir” ifadelerini kullandi.
“Gebelik sekerine karsi egzersiz yapmak önemli”
Gebelik döneminde ortaya çikan seker hastaligindan kurtulmanin yollarina deginen Dr. Ülker, “Bu hastaliktan korunmanin yolu, hamilelik öncesi saglikli bir kiloyu sürdürmek ve egzersiz yapmaktir. Gestasyonel diyabet, diyabetik diyet, egzersiz ve muhtemelen insülin enjeksiyonlari ile tedavi edilir. Çogu kadin kan sekeri seviyelerini diyet ve egzersizle yönetebilmektedirler. Hastalikta kadinlara kan sekeri testi genellikle günde dört kez önerilir” ifadelerine yer verdi.
“Gebelik diyabeti anne ve bebek için bazi riskler tasir”
Gebelik diyabetinde en büyük riskin çocukluk döneminde yasanacak kilo artislari oldugunu aktaran Dr. Ülker, “Gebelik diyabeti olan kadinlarin dogumdan sonra tip 2 diyabet riski daha yüksektir. Gebelik diyabetini tedavi etmenin hedefi bebegin daha fazla irilesmesini engelleyip, dogum esnasinda olusabilecek riskleri azaltmaktir. Gebelik diyabeti olan kadinlarin bebeklerinin dogum agirliklari normalden daha fazla olabilir. Kan sekeri kontrol altina alinamayan hamilelerin dogurduklari bebeklerde çocukluk döneminde asiri kilo artisi görülebilir” seklinde konustu.
“Düzenli hekim kontrolü aksatilmamali”
Hamilelikte seker hem anne hem bebek sagligini tehlikeye atabildiginden, seker düzeylerinin hamilelik süreci boyunca kontrol altinda tutulmasi gerektiginin altina çizen Dr. Esra Ülker, “Hem bebegin hem annenin kisa ve uzun vadede hayat kalitesini korumak için mutlaka bir hekim tarafindan degerlendirilmelidir’ diye konustu.
Hamilelik Döneminde Olusan Seker Hastaligina Dikkat
Özel Hatem Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Ülker, gebelikte ortaya çikan seker hastaligi hakkinda bilgiler verdi.