Hamilelikte Diş Sağlığına Dikkat

Hamilelikte Diş Sağlığına Dikkat

Uzmanlar, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen hamile kadınların doğacak çocukların da ağız ve diş sağlığı tehlikeye attığını ifade etti.

Zirve Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Tolga Topçuoğlu, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu belirterek, ağız sağlığına dikkat etmeyen hamilelerin doğacak çocuklarının ağız ve diş sağlığını da tehlikeye attıklarını kaydetti.

Ağzında çok sayıda diş çürüğüne yol açan mikroorganizma bulunan bebeklerin dişleri çıkmaya başladığında, söz konusu mikroorganizmaların direk dişlere saldırdığını belirten Topçuoğlu, bu saldırının da bebeklerin süt dişlerini kısa sürede çürüttüğünü söyledi.

Hamilelik döneminde anne adaylarının daha diş ve ağız bakımı konusunda daha dikkatli olması gerektiğini anlatan Topçuoğlu, "Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir diyen Topçuoğlu, “İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, annenin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttırmaktadır. Diş etlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da diş eti sorunları artar. Diş etleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve diş etlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur" dedi.

Hamilelikte değişen hormonal yapının diş etlerini etkilediğini ve enfeksiyona yatkın olmasına sebep olduğunu belirten Topçuoğlu, “Mevcut diş eti sorunu hamilelikte daha belirgin hale gelir. İyi bir ağız bakımı ve C vitamini takviyesi ile rahatsızlık hafif bir şekilde atlatılabilir. Fakat yine de hamile kalmadan önce, diş ve diş etlerinin bir diş hekimi tarafından muayenesi yapılıp, gerekli tedavilerin yapılması gerekir. Hamilelikte çürük miktarının artmasında bulantıların etkisi vardır. Bu tarz bulantıların ardından hemen dişler fırçalanmamalıdır. Önce mutlaka suyla gargara yapılması gerekir. Dişler yaklaşık 20 dakika sonra fırçalanmalıdır. Bunun nedeni ise, ağız ortamına gelen mide içeriği, asidik bir ortam yaratarak diş minesinin çözünmesine sebep olur. Hemen sonrasında dişler fırçalanırsa çözünmüş olan mine, mekanik olarak da zarar görecektir" diye konuştu.

DİŞ SAĞLIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Topçuoğlu, diş ve ağız sağlığı konusunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Topçuoğlu, "Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal değişimlerin etkisiyle diş etlerinde hassasiyet ve kanama olabilir. Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdırlar. Diş eti iltihabı dişlerin ve diş etlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Hamilelikte kontrol amacı ile düzenli olarak diş hekime gidilmesini de öneren Topçuoğlu, “Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılmalıdır. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin hiçbir sakıncası yoktur Ancak seanslar mümkün olduğunca kısa tutulur. Anestezi ve ilaç verilmesi gereken durumlarda kadın doğum uzmanı ile irtibat kurulabilir. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılır" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile