Günlük yoğurt tüketen kadınların çocuklarının yedi yaşına kadar astıma yakalanma ihtimalinin 1,6 artırdığı kaydedildi. Ayrıca bu şekilde yoğurt tüketimi çocukların alerjik rinite veya saman nezlesine yakalanma riskini iki kart artırıyor.
Amerika’nın Boston şehrindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulu tarafından gerçekleştirilen aynı araştırmaya göre Hollanda’da 62 bin kadın üzerinde yapılan deneylerde hamilelik döneminde süt içmenin çok az bir koruyucu etkisi olduğu ortaya çıkarıldı.
Uzmanlar, yaptıkları araştırmayla süt ürünlerinde bulunan yağ asitlerinin çocukluk alerjilerini önlemede bir etkisi olup olmadığını bulmak istediklerini belirtiyor. yoğurt ve astım arasındaki bu “sürpriz” bağlantıyı araştırmayı sürdüren uzmanlar, yoğurt astıma doğrudan neden olup olmadığını araştırıyor.
İhtimallerden birinin, yoğurt tüketiminin bezlenmeyle veya yaşam biçimiyle ilgili diğer faktörler için vekil belirleyici olabileceği belirtiliyor. Öte yandan yoğurdun içindeki yağsız besin maddelerinin alerji riskini artıran bir rol oynayabileceği de düşünülüyor.
Araştırmayı yürüten Dr. Ekaterina Maslova, bu araştırmanın, hamilelik döneminde yoğurt tüketmenin astım veya saman nezlesi riskini artırdığını ortaya koyan ilk araştırma olduğuna dikkat çekiyor. Ancak birçok nedenin bu riski artırmış olabileceğine dikkat çeken Dr. Maslova, astım riskinin bazı spesifik besinlere veya düzenli olarak yoğurt tüketenlerin sahip oldukları benzer beslenme veya yaşam biçimlerine bağlı olabileceğini söylüyor.
Araştırmada elde edilen bulgular, 25 Eylül’de Hollanda’da gerçekleştirilecek olan Avrupa Solunum Toplumu yıllık toplantısında sunulacak.
Hamileyken Yoğurt Yemek Bebeklerde Astım Riskini Artıyor
Hamilelik döneminde yağsız veya az yağlı yoğurt yiyen kadınların çocuklarının astıma veya saman nezlesine yakalanma ihtimalinin yaklaşık iki kat arttığı belirtildi.