Hanefi Bostan, TBMM'ye sunulan yargı paketinde memurların görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin itirazın da yeniden düzenlendiğini ve geri dönüşün zorlaştırıldığını savunarak, "Demokratikleşme paketinden memura sürgün çıktı" dedi.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, yaptığı yazılı açıklamayla Meclis'e "Demokratikleşme Paketi" adı altında sunulan ve Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesinde değişiklik öngören yasa teklifini eleştirdi.
Teklif ile memurların görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin itirazların yeniden düzenlendiğini ve memurların görev yerlerine yeniden dönmesinin zorlaştırıldığını savunan Bostan, "Söz konusu teklifin 18. maddesi ile İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 2 numaralı fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemlerin uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmayacağına dair bir hüküm eklenmektedir. Bilindiği gibi idare hukuku açısından yürütmeyi durdurma kararları, uygulanmakla etkisi tükenecek kararlar için veriliyor. Kanuna eklenecek bu hüküm ile memurlar hakkında uygulanan atama, görev ve unvan değişiklikleri, geçici veya sürekli görevlendirilme gibi kararlar, uygulanmakla etkisi tükenecek işlemler kapsamının dışına çıkarılıyor. Maddenin bu haliyle yasalaşması durumunda, bir memurun başka bir görev yerine atanması veya geçici olarak görevlendirilmesi gibi hallerde yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecektir çünkü idare hukuku açısından yürütmeyi durdurma kararları ancak uygulamakla etkisi tükenecek olan idari işlemler hakkında verilebilmektedir. Bu durumda mahkeme, devlet memuru hakkında ilgili kamu idaresinin savunmalarını alıp memurun atanması ile ilgili uygulamayı detaylı şekilde inceledikten sonra, memurun göreve iadesi ya da idarenin uygulamasının doğru olduğu yönünde karar verebilecektir. Bu da yargı kararının gecikmesine, memurların uzun süre mağdur olmasına neden olacaktır" dedi.
Atılan adımın "devlet memuru" anlayışını "hükümet memuru"na dönüştüreceğini iddia eden Bostan, "Kamuya, özel sektör anlayışını yerleştirmeyi amaçlayan iktidarın bu maddeyle memurlarımızın haksız görevden alınmalarına yargı yoluyla itiraz etmeleri ve yeniden görevlerine dönmeleri zorlaştırılmaktadır. 17 Aralık’tan beri savcılar, hakimler, emniyet müdürleri, polisler oradan oraya sürgün edilmektedir. AKP’nin işine gelmeyen bir işlemde bütün memurların aynı şekilde sürgün edilme tehlikesi bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Hanefi Bostan Açıklaması
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M.