Hanefi Bostan: “İBB’de Yandaş Sendikaya Haksız Para Akışını Önledik”

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M.Hanefi Bostan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yandaş sendikaya haksız para akışını önlediklerini ifade etti.

Yazılı açıklama yapan Bostan, “İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile Bem Bir Sen arasında 1 Haziran 2011-31 Mayıs 2012 tarihlerini kapsayan dönem için sosyal denge sözleşmesi yapılmıştı. Yapılan bu sözleşme ile üye olmayanların veya başka bir sendikaya üye olan belediye çalışanlarının sözleşmeyi imzalayan yetkili sendikaya her ay memur taban aylığının yüzde 5’i oranında dayanışma aidatı ödemesi şartıyla sözleşmeden faydalandırılması öngörülmüştü. Alınan dayanışma aidatı miktarı son derece yüksek ve hukuka aykırıdır” dedi.

Yasal mevzuata göre işçi sendikalarında üye aidatı maaş taban aylığının yüzde 1, memur sendikalarında da bin 5 oranında olduğunu anlatan Bostan, “Anayasanın 55. maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Kanunu ve bu kanunun 43. maddesine göre memur sendikası kanununda yer almayan hükümler ve haklar 2821 ve 2822 sayılı kanunlarda yer alan hükümlere göre yerine getirilmesi öngörülmüştür. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun 9. maddesine göre başka sendikaya üye olanlar için dayanışma aidat miktarı üye aidatının 2/3’ü kadardır. Yasal mevzuata göre işçi sendikalarında üye aidatı maaş taban aylığının yüzde 1’i kadardır. Memur sendikalarında da binde 5 oranındadır” diye konuştu.

İBB’nin bir sendikanın lehine taraf olmasının kanunlara göre suç olduğunun altını çizen Bostan şunları söyledi: “İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin ve Sultangazi Belediyesi’nin her ay memur taban aylığının yüzde 5’i oranında (yaklaşık 50 TL ile 150 TL) Bem Bir Sen’e verilmek üzere bu sendikaya üye olmayanlardan dayanışma aidatı talep eden sözleşmeyi imzalaması, yasalarımıza ve yargı kararlarına aykırıdır. Her üç belediyenin yetkilileri tarafından imzalanan Sosyal Denge Sözleşmesi’nin dayanışma aidatı ile ilgili bölümleri sendikalar arasında haksız rekabeti öngörmekte, başka sendikalara üye olanları istifaya zorlamakta ve sendikal faaliyetleri bilinçli bir şekilde sekteye uğratmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir sendikanın lehine taraf olmaktadır ki, bu durum kanunlarımıza göre hapis cezasını gerektiren bir suçtur.”

Hanefi Bostan, “Nitekim Yeni Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür. Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunacağı belirtilmektedir” dedi

İBB’ye yapılan uygulamanın doğru olmadığı yönünde yazı yazdıklarını ve durumun devam etmesi halinde konunun yargıya taşınacağını belirttiklerini ifade eden Bostan, şunları kaydetti: “İstanbul Büyükşehir, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi belediyelerinin imzaladıkları Sosyal Denge Sözleşmesi’nin dayanışma aidatı ile ilgili bölümlerinin düzeltilmesi ve ilgili yasal mevzuata gören alt sınırdan dayanışma aidatı kesilmesi istenmiştir. Aksi halde yasal sürecin başlatılacağı 10 Haziran 2011 tarihli bildirimizle ilgili belediyelere ve kamuoyuna duyurulmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bem Bir Sen arasında imzalanan Sosyal Denge Sözleşmesi ile konfederasyonumuza bağlı Türk Yerel Hizmet Sen üyelerinden haksız kazanç sağlamak adına 50 TL’lik dayanışma aidatı alınması uygulamasının hayata geçmesi üzerine Türkiye Kamu Sen avukatı Nihat Kılıç tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na uygulamanın mevzuaten uygun olmadığı, uygulamanın devamında ısrar edilmesi durumunda konunun yargıya intikal ettirileceğinin yazılı olarak bildirilmesine rağmen, Belediye yetkilileri yandaş sendikanın üye kazanmasına katkı sağlamak, Yandaş sendikaya usulsüz para akışının önünü açmak adına uygulamada ısrar etmiştir. Bunun üzerine sendikamız Avukatı Nihat Kılıç tarafından açılan davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi Esas No: 2011/ 1661 Karar No: 2012/ 514 sayılı kararı ile 28 Mart 2012 tarihinde oy birliği ile dava konusu işlemi iptal etti.”

Bostan ayrıca, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyelerinin herhangi bir sendikaya üye olmayanlardan haksız yere kesilen aidatların geri alınabilmesi için mahkeme kararı iliştirilerek çalışılan birime bir dilekçe ile başvurulması gerektiğini ve isteyenlerin yasal faizini de talep edebileceğini belirtti.

Bostan, Türkiye Kamu-Sen olarak hukuksuz ve haksız uygulamalar karşısında bu tür davaları açmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Kamu çalışanının hakkının bazı kurum ve kuruluşlara peşkeş çekilmesine engel olacağız. Umuyoruz ki bu tür uygulamalardan doğan zarar ziyan, vergisini veren vatandaşın cebinden değil keyfi uygulamalar neticesinde kurumu zarara uğratan zat-ı muhteremlerden tahsil edilsin” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile