Yüzücülerin vücuduna dikkatlice baktığında ne kadar da seksi ve biçimli olduğunu fark edersin. O bedene sahip olmak için olimpiyatlara katılan sporcular kadar ağır idman yapmak zorunda değilsin. İndiana Üniversitesi'nden araştırmacılar, yüzücü ve diğer sporcular arasında bir kıyaslama yapmış. Sonuç olarak yüzücülerin vücudunda daha az yağ bulunmakla birlikte bellerinin daha ince ve kalçalarının da daha dar olduğu görülmüş.
Yüzmeye gitmek koşuya çıkmak kadar pratik olmayabilir ama yine de fazla bir şeye ihtiyacın yok: Bir yüzücü mayosu, bone ve deniz gözlüğü yeter. Bir de tabii ki olimpik bir havuza ihtiyacın olacak. Dalmaya hazır mısın?
Neden yüzme?
Yüzerek hızla kalori ve yağ yakabilirsin. Hafif süratte yüzme saatte 500 kalori yakarken hızla yüzerek saatte 700 kalori yakabilirsin. Su havadan 800 kat daha yoğun bir element olduğu için, her kulaç, tekme ve itme esnasında vücut kaslarını çalıştırırsın. Gövde, kalça, bacak, kol ve omuzlar çalışır. Yüzerken sadece kalori yakmakla kalmaz aynı zamanda kaslarını da geliştirirsin. Böylece hızlanan metabolizman sayesinde duşunu alıp dinlenirken bile kalori yakmaya devam edersin.
Yüzmek seni inceltip kaslarını geliştirirken aynı zamanda bedene ve ruha da iyi gelir. Suyun kaldırma gücü sayesinde vücut ağırlığını hissetmezsin böylece eklemlerin dinlenir. Indiana Üniversitesi Yüzme Bilimi Fakültesi'nden Doktor Joel Stager, her gün incinme tehlikesi olmadan yüzebileceğini söylüyor.
Yüzme egzersizini bütün hayatın boyunca uygulayabilir ve böylelikle genç kalabilirsin. Stager'ın araştırmaları düzenli olarak yüzenlerin en az 20 yaş daha genç göründüğünü söylüyor. American College of Sports Medicine tarafından sunulan veriler, bir yüzücünün tansiyon, kolesterol seviyesi, kalp sağlığı ve sinir sisteminin, kendinden çok daha genç bir bireye yakın olduğunu söylüyor.
Başlangıç noktası...
Yeni başlayanlar havuza büyük beklentilerle atlıyor. Suya yüksek beklentilerle giren yüzücü yarım saat boyunca serbest kulaç yüzmeyi hedefliyor. Virginia'daki WashingtonLee Üniversitesi'nden Yüzme Koçu Joel Shinofîeld, böylelerinin dört dakika sonunda nefes nefese kalıp havuzun kenarına tutunduğunu söylüyor.
Bunun sebebi, suda egzersiz yaparken dolaşım sistemi ve kasların, karada olduğundan çok daha farklı çalışmasıdır. Akciğerler daha farklı nefes almak zorunda kalır çünkü karada olduğu gibi her istediğinde nefes alıp veremezsin. Diğer egzersizlerden farklı olarak, yüzerken suyun yüzeyinde ilerleyebilmek için kas grupların takım halinde çalışmalı.
Shinofield, yüzerek formda kalabilmek için kısa aralıklarla interval yapmanı ve farklı kulaç teknikleri arasında değişim yapmanı öneriyor: "Böylece daha verimli bir egzersiz yapmış olacaksın." Aralarda dinlenirken zaman kaybettiğini düşünerek endişelenme: "Yüzme yürüme gibi değildir. Durunca nabzın aniden düşmez. Birkaç kulaçtan sonra durakladığında bile 30 saniye boyunca yüksek kalır."
Bu egzersizi dene: Dikdörtgen bir havuzda dört kez bir uçtan diğer uca yüz. Diğer uca ulaşınca birkaç saniye dinlenebilirsin. Sonunda 30 saniye dinlen. Bunu 10 kez tekrarla. İki hafta boyunca, haftada iki, üç kez uygula. Minnesota Macalaster Koleji'nden Robert Pearson, bir süredir yüzmediysen kick-board kullanmanı öneriyor. Böylece yüzerken kol ve bacakların koordinasyon sağlaması için ekstra çaba harcamayacaksın.
Kulaç atarken...
Kulaçlarını bu ip uçarıyla senkronize et.
Baş ve omuzlar:
Baş ve boyun, omurga ile aynı düzlemde, omuzlar ise rahat olmalı. Başın havuzun dibine bakmalı. Böylece kalçan dibe batmayacak ve vücudunun pozisyonu bozulmayacak.
Eller:
Parmaklar havuzun dibini göstermeli. Parmak uçları sanki havuzun dibinde hayali bir çizgi çiziyor gibi görünmeli. Ellerini sakın yumruk yapma. Parmaklarını açarsan daha hızlı ve kolay bir şekilde ilerlersin.
Dirsekler:
Dirsekler bilekten daha yukarıda olmalı.
Kollar:
Her kulaçta kolun iyice kalçana yaklaşmalı.
Kalça:
Bacakları çırpma işlemini kalça ve gövde kaslarını kullanarak gerçekleştirmelisin. Kalçana her kulaçta 45 derecelik açı ver. Çırpma kalçada başlamalı. Ayağındaki terlikleri fırlatmaya çalıştığını hayal et.
Ayaklar:
Ayaklar birbirine yakın ve vücudun geri kalanıyla aynı düzlemde olmalı. Bacakları her kulaçta altı kez çırpmalısın.
Ağız:
Vücudunu nefes almak için yana döndürürken başını da çevir ve ağzından nefes al. Suyun altında yavaş yavaş nefes ver. Sonra yine nefes al.
Kulaç çeşitleri
Serbest kulaç herkes tarafından sevilir çünkü öğrenmesi kolaydır ve çok kalori yakmanı sağlar. Ama sen yine de farklı kulaç tekniklerini bir arada kullanmaya alışmalısın. Shinofield, kulaç tekniklerini karıştırırsan hem kasların çalışmasını dengeleyip hem de yüzmeye sıkılmadan devam edeceğini söylüyor. Sırtüstü (sırt ve omuz kaslarını çalıştırarak duruşunu geliştirir) ve kurbağalama (kalça ve bacak içini çalıştırır) tekniklerini de denemelisin. Shinofield, farklı kulaç tekniklerinden verim alabilmek için bu tavsiyelere uyman gerektiğini söylüyor. Daha fazla verim almak için bir eğitmen eşliğinde egzersiz yapmayı düşünmelisin.
Sırtüstü:
Gözler ileri baksın: Gökyüzü ya da tavana bak. Ayak parmaklarına bakma yoksa kalçan suyun dibine batar. Başın omurganla aynı hizada olmalı.
Y şekli al: Geriye kulaç atarken kolun vücuduna 45 derecelik açı yapmalı. Böylece omzuna daha az baskı binecek ve kulacın daha güçlü olacak.
Kurbağalama:
Suyun üzerinde süzül: Avuçlarını birleştir ve kollarını yukarı kaldır. Avuçlarını dışa döndür ve eller çeneyle aynı hizaya gelecek şekilde kendine doğru çek. Ellerini göğsüne yaklaştırıp tekrar başla.
Bacaklarını ritimli olarak çırp: Dizlerini kırıp, topuklarını kalçana yaklaştır. Ayak parmaklarını dışa döndür ve bacaklarını önce ayır sonra birleştir, aynen bir kurbağa gibi... Kol ve bacaklar koordineli biçimde hareket etmeli.
E Kolay
Hangi spor metabolizmanı hızlandırır?
Hangi spor metabolizmanı hızlandırır? Egzersiz yapacağım diye havuza girmemeyi tercih ediyor olabilirsin. Oysa ki yüzmeden başka hiçbir egzersiz bu denli kalori yakmanı sağlayıp metabolizmanı hızlandıramaz ve tüm kas gruplarını sıkılaştıramaz.