Hangi spor neye iyi gelir?

Hangi spor neye iyi gelir?

Bazı sporların form korumakla kalmayıp konsantrasyonu yükselttiğini, yaratıcılığı geliştirdiğini biliyor muydunuz?

Sıkı bir egzersiz, üzerinize çöken karamsar bulutları dağıtmaktan çok daha fazlasını yapar. Dikkatinizi keskinleştirir, strese iyi gelir, enerjinizi tazeler ve yaratıcı düşünceyi geliştirir. Aslında, yapacağınız egzersiz ne olursa olsun -ister havuzda ardı ardına atılan kulaçlar, ister yoganın esnekliği artırıcı duruşları- farklı zihinsel ve duygusal ihtiyaçları karşılayabilir. İşte, hem zihninize hem de vücudunuza faydalı olan 5 farklı spor…

Amaç: Stresi azaltmak
Spor: Yoga

Neden işe yarar: Stresli olduğunuzda kaslarınız gerginleşir. Yoga, vücuttaki kan dolaşımını hızlandırırken bu gerilimi de serbest bırakır. Yoga, zarif ve güvenlidir. Yavaş ve derin nefes alma üzerinde yoğunlaşmak, kalbinizin temposunu düşürerek rahatlamanıza yardımcı olur.

Diğer faydaları: Yoga, tüm ana kasları kuvvetlendirerek vücudunuza denge getirir.

Yapmak için: Öne eğilme, basit ve her yerde yapabileceğiniz bir harekettir. Ayakta durarak, kollarınızı başınızın üstüne, yukarı doğru uzatın. Derin nefes alın. Nefesinizi verirken, belinizin hizasına kadar eğilerek ellerinizi yere doğru uzatın. Üç kez nefes alıp verme boyunca bu pozisyonda bekleyip, her seferinde bir omuru doğrultacak şekilde yavaşça ilk pozisyona dönün. 5 kez tekrarlayın.

Amaç: Sıkıntıyı yenmek
Spor: Koşu

Neden işe yarar: Koşucular, koşarken dünyayı fethedecekmiş gibi hissederler. Bunu, hızı, kuvveti ve akışı duyumsayarak, zaman ve mekânın bariyerlerini aşmak şeklinde tarif edenler vardır. Tabi herkes böyle hissetmek zorunda değil. Koşmayı sevmiyor musunuz? Canlı bir yürüyüş de iş görür - araştırmalara göre, 10 dakikalık ortalama bir egzersiz moralinizi zirveye taşımaya yetiyor. İşin sırrı, uzun süreli egzersiz sırasında üretilen, endorfin ve fenilasetik asit (doğal bir antidepresan) gibi nörokimyasalların serbest kalmasındadır.

Diğer faydaları: Koşmak, vücudun alt bölümlerini şekle sokmak için birebirdir. Üstelik bir saatte 650 kalori yakarsınız.

Yapmak için: Kendinizi formda, moralinizi yüksek tutmak için, koşu mesafesini uzun tutmak gerek. Bu egzersizden olabildiğince faydalanmanın yolu, en az yarım saat boyunca koşmak veya hızlı tempoda yürümekten geçiyor.

Amaç: Konsantrasyonu yükseltmek
Spor: Kickbox

Neden işe yarar: Sıkıcı bir egzersiz döngüsüne girmektense, Kickbox gibi kareografik egzersizler yoluyla özel hareketler öğrenmek, sizi odaklanmaya zorlar. Sonuçta, antrenmanınız bittikten sonra bile, dikkatinizi daha uzun süreyle daha çok şey üzerinde toplayabilirsiniz.

Diğer faydaları: Kickbox ile 1 saate 650 kalori yakmanın yanı sıra, kollarınız, bacaklarınız ve kalçanız şekle girer.

Yapmak için: Hareketler ne kadar komplike olursa, odaklanmanız da o kadar yoğunlaşır. Şu tekme/yumruk kombinasyonunu deneyin: Sol ayağın, sağ ayağın hafifçe önünde olduğu “Hazır” pozisyonundan başlayarak, seri şekilde sol yumruk, sağ yumruk, sol kroşe, sağ aparkat, sağ bacakla ön tekme. Her seferinde yönünüzü değiştirerek 5 kere tekrarlayın.

Amaç: Yaratıcılığı artırmak
Spor: Yüzme

Neden işe yarar: Bazı araştırmalara göre, tekrar hareketlerine dayalı egzersizler, daha serbest düşünmeye yol açacak şekilde beyin dalgalarında ufak değişikliklere neden oluyor. Bir havuzda kulaç atıyorsanız, kulvar çizgilerinden ve bariyerlerinden başka dikkatinizi yöneltecek çok az şey vardır. Ne yaptığınıza fazla odaklanmanız gerekmediğinden, zihniniz serbest kalıp konudan konuya özgürce dolaşabilir.

Diğer faydaları: Yüzme, omuzlarınıza biçim vermek, kalçanızı güçlendirip kol ve bacaklarınızı çalıştırmak için ideal bir egzersizdir. Ayrıca, bir saatte yaklaşık 650 kalori yakarsınız.

Yapmak için: Yaratıcılığınızın doruğuna varmak için, en sevdiğiniz yüzme stilinde en az yirmi dakika boyunca yüzün. Bacaklarınızın arasına bir şamandıra sıkıştırırsanız, su üstünde kalmayı daha az kafanıza takarak düşüncelerinizde daha serbest olabilirsiniz.

Amaç: Enerji tazelemek
Spor: Tai Chi

Neden işe yarar: Halsizlikle başa çıkmak için, yoğun egzersizlerden uzak durun. Tai Chi, enerjiyi harcamaktansa, onu muhafaza etmek için tasarlanmıştır. Vücutta oksijen dolaşımını kolaylaştıran derin nefes egzersizleriyle birlikte yapılan yavaş, akıcı hareketler, içten gelen yaşama gücünü artırır.

Diğer faydaları: Tai Chi’nin yavaş hareketleri, dengenizi ve duruşunuzu geliştirmenin yanı sıra, bacaklara ve kalçaya biçim verir.

Yapmak için: Tek Ayak Üstünde Horoz Duruşu. Bacaklarınız çok hafif bükük halde ayakta durun. Sağ bacağınızı bükerek bel hizanıza kadar yavaşça kaldırırken, avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde kollarınızı da bükerek yukarı kaldırın. Pozisyonu 5 saniye koruduktan sonra yavaşça kollarınızı ve bacağınızı indirin. Diğer bacağınızla tekrarlayın.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile