Hangi ülkede BES daha avantajlı

Hangi ülkede BES daha avantajlı

Allianz Uluslararası Emeklilik Raporu'nu yayınladı.Hangi ülkede bireysel emeklilik sistemi daha avantajlı?

Allianz’ın Eylül 2011’de yayınladığı Uluslararası Emeklilik Raporu’na göre Türkiye demografik olarak Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi ülkeler arasında hala avantajlı konumda. Türkiye’nin doğurganlık oranlarının diğer ülkelere göre daha yüksek olması ve yaşlılık oranlarının önümüzdeki yıllarda hızla artması Emeklilik Raporunda yer alan avantajlar arasında yer alıyor.

Raporu yorumlayan Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün “Türkiye sigorta bilincinin gelişmesiyle birlikte, yüksek potansiyele sahip önemli ülkeler arasında yer alıyor. Yüksek ekonomik potansiyeli, düşük sigorta penetrasyonu, genç ve dinamik nüfusu ile Türkiye, Allianz Group’un yakından takip ettiği son derece önemli bir pazar. Bu sebeple Allianz Türkiye olarak Hayat ve Emeklilik branşına yatırım yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Sigorta devi Allianz ülkelerin emeklilik sektörlerini yakın mercek altına alan uluslararası emeklilik raporlarından yenisini Türkiye’nin emeklilik sistemi üzerine hazırladı. 1990’lı yıllardan bu yana emeklilik konusunda resmi politikaların ve gelişmelerin incelendiği raporda Türkiye diğer OECD ülkeleriyle karşılaştırılıyor.

OECD ülkelerine kıyasla doğurganlık oranının yüksek olması ve yaşlı nüfus oranının gelecek yıllarda artması yönündeki beklenti, Türkiye’nin avantajlı konumda yer almasını sağlıyor. OECD ülkelerinde doğurganlık oranı 1,7 iken, Türkiye’de 2,1. Önümüzdeki 40 yıl içerisinde Türkiye’deki yaşlı nüfusun sigorta oranının 3,5 kattan fazla artması bekleniyor.

1990’lardan itibaren Türkiye’de emeklilik sisteminde reformların başladığını belirten raporda, kayıt dışı istihdamın önüne geçildiği takdirde kamu emeklilik masraflarının GSMH’dan alacağı payın azalacağı öngörülüyor.

Raporu yorumlayan Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, “Bu reformlar arasında en dikkat çekeni özellikle 2006-2008 yıllarında Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki şirket tarafından ödenen ve %11 olan sigorta prim ödemelerinin %6’ya çekilmesi ve aradaki %5’lik farkın devlet tarafından ödenmesi oldu. Bu konuda hala yapılacak önemli noktalar bulunuyor. Rapora göre Türkiye’de kayıt dışı çalışanların önüne geçilebilirse ve 2010-2075 arasında erkeklerde %10 kadınlarda ise %50’lik oranda işgücü kayıt içine alınırsa reformlar başarılı olacaktır. Böylelikle 2075 yılında emekli maaşı sisteminin açığı GSMH’nin %1’ine kadar düşebilir. Eğer başarılı olunamazsa açığın %5’lere kadar artması beklenebilir” diye konuştu.

Allianz Türkiye olarak Emeklilik ve Hayat Branşı’nın istikrarlı büyümesi için sigorta şirketlerine de görev düştüğünü belirten Ömür Şengün, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Türk halkını sigorta konusunda bilinçlendirmek için birçok farklı uygulamayı hayata geçirdiklerini söyleyen Şengün, “Emeklilik ve Hayat Branşı’na büyük yatırım yapıyoruz, bir dizi yeni uygulamamız var. Kişilerin çeşitli yaşam evrelerindeki farklı ihtiyaçlarını gözden geçirerek ürünlerimizi geliştirmeye ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin güvenceleri hakkında bilgi alabilecekleri platformlar ile uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde “Yıllık Hayat Sigortası” ve “Özel Birikim Sigortası” planlarımızı geliştirdik. Bu planlarımıza dikkat çekmek için de sigortalılarımıza ve acentelerimize ek fayda sağlayacak kampanyalar düzenliyoruz. Ekim ayında kapsamını genişlettiğimiz Özel Birikim Sigortası’na bir kampanyamız bulunuyor. Sigortalılarımıza, Özel Birikim Sigortası risk planlarında 4. taksidi hediye ediyoruz. Kampanya 31 Ekim’e kadar devam edecek” diye bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile