'Hanimeller E-Ticaret Ile Bulusuyor' Egitimi

'Hanimeller E-Ticaret Ile Bulusuyor' Egitimi

TAGEM’in kurulusunun 30. yili etkinlikleri kapsaminda, Malatya Kayisi Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan yürütülen “Kadin Çiftçiler Tarimsal Yeniliklerle Bulusuyor” içerigi altinda “Hanimeller E-ticaret ile Bulusuyor” baslikli egitim iki gün düzenlendi.

Bu egitim çerçevesinde genel hijyen egitimi, ürünlerin pazarlamasinda ambalajlama ve paketlemenin önemi, e-ticarete giris, e-ticaret ve web sitesinin kurulumu, girisimcilik, pazarlama ve tedarik zinciri yönetimi, müsteri iliskileri yönetimi alaninda egitim verildi.

Bu egitimler sonunda 34 girisimci kadin e-ticaret sertifikasi almaya hak kazandi.

Kayisi Arastirma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdogan, egitimle ilgili yaptigi açiklamada, E-ticaret günümüzün artik bir vazgeçilmesi oldugunu ifade etti.

Erdogan, “Ticaret artik yerel olmaktan ziyade ulusal olmak zorunda. Biz e-ticaret egitimi konusunda kendimizi ve kadin çiftçilerimizi gelistirerek onlarin ulusal ve uluslararasi arenada yer almasini saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

Tarim ve Orman Bakanligi’na bagli Egitim ve Yayin Dairesi Baskanliginin koordinasyon ve destegi ile “Kadin Çiftçiler Tarimsal Yeniliklerle Bulusuyor” kapsaminda Kayisi Arastirma Enstitüsü tarafindan düzenlenen “Hanimeller E-Ticaret ile Bulusuyor” egitim programinda “Hijyen egitimi” konusunda Gida Yüksek Mühendisi Sule Nur Saçkesen, “Ambalajlama” egitimi Uzman Kimyager Belgin Çelik, “Video ve Görsel Içerik Üretimi” egitimi Bilgisayar Yük. Müh. Yahya Altuntas, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Ali Gazi, “E-Ticaret”, Ögr. Gör. Dilan Aydin “Girisimcilik ve Müsteri Iliskileri Yönetimi” konulu egitimlerini verdi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Ali Gazi de, Kayisi Arastirma Enstitüsü’ndeki E-Ticaret egitiminde, E-Ticaretin uluslararasi pazarda olmak için ve sürekli çevrimiçi olmasi nedeniyle tercih edilmesinin yaninda, davranis biliminin önceden tahmin edilmesi ve teknolojik gelismelerden yararlanilmasi nedeniyle de önemli oldugunu kaydetti.

Gazi, “Ülkemizdeki mevzuata göre e-ticaret yapmak için sirket kurma sarti aranmamaktadir. Evlerde üretilen mallarin internetten satisinda esnaf muafligi tanindi. Ayri bir is yeri açmadan ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen, makine ve alet kullanmadan oturduklari evlerde imal ettikleri mallari, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar esnaf muafligi kapsamina alindi. Teblige göre; “Evlerde kendi el emekleriyle imal ettikleri havlu, örtü, çarsaf, çorap, hali, kilim, dokuma mamulleri, kirpinti deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakis isleri ve turistik esya, hasir, sepet, süpürge, paspas, firça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk isleme, tig örgü isleri, ip ve urganlari, tarhana, eriste, manti gibi ürünleri bir is yeri açmadan satanlar esnaf muafligindan faydalanabilecek” ifadelerini kaydetti.

Gerçek hayatta olan is fikri, is ortamini internet ve mobil mecrada düsünen ve hayata geçiren, bu mecralarda mal veya hizmet satmayi düsünen, bunun için sirket kuran ve vergisini ödeyenlerin E-Girisimci olarak nitelendirildigini aktaran Gazi, E-ticarette basarili olmak için E-ticarette en çok satis yapilan sektörleri tercih edin, pazari ve rakiplerinizi iyi taniyin, hedef kitlenizi belirleyin, akilda kalici bir marka adi bulun ve logonuzu tasarlayin, vergi mükellefi olmaniz gerektigi için isletmenize uygun sirket kurun, domain ve isletmenize ait sosyal medya hesaplarini alin, e-ticaret sitenizin güvenligini saglayin, e-ticaret sitenize güvenilir sanal pos entegre edin” önerilerinde bulundu.

“Sosyal medyayi ihmal etmeyin”

E-ticarette sosyal medyanin da çok önemli oldugunu belirten Gazi, pazarlama ve marka bilinci olusturma hedeflerine ulasmak için sosyal medya aglarinda içerik olusturmanin ve paylasmanin da günümüz iletisiminde önemli bir nokta oldugunu kaydetti.

Gazi, “Sosyal medya aglarinda içerik olusturmak ve paylasimda bulunmak; web sitesi trafigini artirir, site ziyaretlerini alisverise dönüstürme orani yüksektir, marka bilinirligini artirir, marka kimligi olusturmaya yardimci olur, hedef kitle ile iletisimi ve etkilesimi gelistirir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile