2010'a göre yaklaşık 42 milyar dolar daha az olan bu rakam, ABD'nin bütçede sözkonusu ülkelere yönelik operasyonel harcamalarını 42 milyar düşürdüğü anlamına geliyor.
Buna göre, 2010 ve 2011 yılları için sunulan bütçe tekliflerinde yaklaşık 168 milyar dolar olan bu ülkelere yönelik harcamalar için, bu yılki bütçede toplamda yaklaşık 127 milyar dolar istendi. Bu bütçenin, 118 milyar doları ABD Savunma Bakanlığı'ndan, 8,7 milyar civarındaki miktarı ise ABD Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) bütçesinden karşılanması öngörülüyor.
Bu bütçede, Afganistan için ayrılan miktarda geçen yıla göre önemli bir değişiklik olmazken, Irak için sunulan harcama teklifinde ise ciddi düzeyde azaltmaya gidildi. Obama, 2012 mali yılı bütçe tasarısında Afganistan için 110 milyar dolarlık harcama teklifi sunarken, bu yıl muharip askerlerin çekilip, yerlerini Amerikalı diplomatlara bırakacağı Irak içinse 16 milyar dolar bütçe talep etti.
Irak için ayrılan bütçenin 10 milyar doları civarı ABD Savunma Bakanlığından, 6 milyar dolar civarı da Dışişleri Bakanlığından fonlanacak. Bu kapsamda, ayrılan bütçelere bakıldığında, Savunma Bakanlığının Irak için ayırdığı miktar geçen yıla göre 6 kat düşerken, Dışişleri Bakanlığınınki ise 2 kat artmış durumda. Ancak genel olarak bakıldığında, geçen yıl sunulan bütçede Irak için öngörülen pay 65 milyardan 16 milyara düşmüş oldu.
AFGANİSTAN BÜTÇESİ 110 MİLYAR DOLAR...
Afganistan için de 107 milyar dolarlık bütçe Savunma Bakanlığından, 2,2 milyar dolarlık miktar da ABD Dışişleri Bakanlığından karşılanacak. Savunma Bakanlığınınki daha çok askeri, Dışişleri Bakanlığınınki ise yardım programlarına yönelik kullanılacak.
Afganistan, Pakistan ve Irak için ayrılan kalemde gıda güvenliği, siyasi istikrarsızlığın önlenmesi, açlıkla mücadele, hastalıkları önleme gibi alanlardaki harcamaların yükseltilmesi teklif ediliyor.
Obama henüz Afganistan'dan ne kadar asker çekeceğini açıklamamış olsa da, Savunma Bakanlığı Pentagon'un yeni bütçeyle ilgili belgelerinde, Afganistan'daki Amerikan askeri sayısının, 2011 mali yılındaki 102 binlik rakamdan, 2012 mali yılında 98 bin civarında bir seviyeye ineceği tahminine de yer verildi.
Ancak ABD Savunma Bakanı Robert Gates, bunun kesin bir rakam olmadığını, Ekim ayında başlayacak 2012 mali yılı boyunca Afganistan'dan ne kadar asker çekileceğini bilmediklerini ifade etti.
MISIR'A ASKERİ YARDIM AYNI SEVİYEDE DEVAM EDECEK
Öte yandan, Obama'nın 2012 mali bütçe tasarısında İsrail için 3,1 milyar doları askeri yardım olmak üzere 5,6 milyar dolarlık yardım öngörülürken, Mısır'a yönelik askeri yardımlar ise 1,3 milyar dolarlık eski seviyesini korudu.
ABD Başkanı Obama'nın yeni bütçe tasarısında ayrıca, aşırılık yanlılarıyla mücadelesine katkı için Pakistan'a da geçen yılkiyle hemen hemen aynı seviyede, yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yardım teklifi yer alıyor.
Bütçe tasarısı, Mısır'dan sonra İsrail ile barış anlaşması imzalayan ikinci Arap ülkesi olan Ürdün'e 300 milyon dolarlık askeri yardım öngörürken, El Kaide ile mücadelede önemli bir ortak olarak görülen Yemen'e de, geçen yıl olduğu gibi 120 milyon dolarlık yardım yapılmasını içeriyor.
ABD, bütçe teklifinde, Haiti, Şili, Malta, Doğu Timor ve Tongo'ya yönelik toplam 5 milyon dolarlık doğrudan askeri yardımını kaldırırken, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerine yönelik ekonomik yardımların azaltılması öngörüldü.
Bu arada, Pentagon'un toplam bütçesi 671 milyar dolar, ABD'nin yurtdışındaki operasyonlarının masrafları hariç tutulduğunda Dışişleri Bakanlığının bütçesi ise 47 milyar dolar olarak öngörülüyor.
Amerika savaş harcamalarını düşürüyor
ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'ye sunduğu bütçe tasarısında, Afganistan, Pakistan ve Irak'a yönelik harcamalar için yaklaşık 127 milyar dolar talep edildi.