Gelişen teknoloji ile birlikte hareketli protezlerin yapım süresi oldukça kısaldı. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Nekora Azak, dijital diş hekimliği ile hiç doğal dişleri olmayanlara uygulanacak olan total protezi iki seans içerisinde hastalarına teslim ettiklerini belirtti.
Azak aynı zamanda, “Dişsizliğin hastalarda konuşamama, çiğneyememe gibi fonksiyon kayıplarına, estetik problemlere ve psikolojik sorunlara neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Azak, “Tamamen dişsiz total protezlerin klasik yöntemlerle yapımı için hastaların en az beş kere diş hekimine gitmeleri gerekiyor. Ancak bilgisayar destekli tasarım ve üretim teknolojisinden yararlanarak yapılan total protezde hastanın diş hekimliğine iki defa gelmesi yeterli oluyor” dedi.
Protetik Diş Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Nekora Azak, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi‘nde yapılan dijital total protezlerin yapım aşamalarını şu şekilde ifade etti, “İlk seansta ağızdan alınan ölçüler, kapanış kayıtları ve yüz resimleri dijital teknolojiye sahip diş laboratuvarına gönderilir. Hastaya ait ölçüler ve kayıtlar özel tarayıcılarla taranıp bilgisayara aktarılarak 3 boyutlu model hazırlanır. Virtual model üzerinde tasarlanan protez, diş hekimi tarafından beğenildikten sonra hazır akrilik bloklardan yontma işlemi ile protez bitirilir. Böylelikle hastanın ikinci defa geleceği seansta total protezi teslim edilir. Hazır akrilik plaklarından yapılan total protezlerin tutuculuğu ve hijyenliği klasik yöntemlerle yapılan protezlerden daha iyi oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Kliniğimizde yapmaya başladığımız dijital protezlerin tutuculuğunun oldukça iyi olduğu görülmüştür” şeklinde ifade etti.
Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak son yıllarda gelişen teknolojinin diş hekimlerine ve hastalara büyük avantajlar sağladığının altını çizerek “Kısa süre içerisinde yapılan dijital total protezlerin özel bakım gerektiren hastalar, yaşlı ve zamanı olmayan kişiler tarafından tercih edileceğini düşünüyorum. Yüksek kaliteli, hassas olarak yapılan dijital protezlerin diş hekimleri tarafından rutin olarak yapılacağına inanmaktadır” dedi.
Hareketli Protez Dişlerde Dijital Dönem
Bilgisayar destekli tasarım ve üretim yapma imkanının gelişmesi, doğal dişleri bulunmayanlar için de umut oldu.