Kentsel dönüşüm panelinde oturum başkanlığını TMMOB Delegesi, 40-41-42.Dönemler HKMO Genel Başkanı Ali Fahri Özten yaptı. Kentsel dönüşüm panelinin konuşmacılarını ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve 10-11. Dönemler HKMO İzmir Şube Başkanı Muhittin Selvitopu, 7-8-9. Dönemler HKMO Bursa Şube Başkanı Celil Çolak, Prof. Dr. Nihat Enver Ülger, Harita Mühendisi Uğur Aslan oluşturdu.
Panele, HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Nilüfer Belediye Başkan Danışmanı Ziya Güney, MHP İl Başkanı Hasan Toktaş, Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Yöneticisi Temel Öztürk, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Akan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül, Tapu ve Kadastro IV. Bölge Müdürü İzzettin Kocukoğlu, birçok kurumun yöneticileri, akademik oda başkanları ile çok sayıda mühendis ve diğer meslek guruplarının temsilcileri katıldı.
HKMO Kentsel Dönüşüm Paneli'nde konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, çarpık kentleşmenin büyük kentlerin olduğu gibi Bursa’nın da önemli bir sorunu olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşümün günümüz şartlarında yapılması gerekliliği üzerinde duran Keskin, “Biz istiyoruz ki kentsel dönüşüm yaparken en doğru en güzel şekilde yapılsın. Bu nedenle akademisyenler, konuyla ilgili akademik odalar ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelerek çalışmalarımızı yaptık. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasası çıktığı zaman da ilk başvuranlardan biri olduk. Çarpık yapılaşmanın en çok görüldüğü Yıldırım ilçesinde 7 mahalleye 50 bin konutluk proje yapılmasını planlıyoruz. Kentsel dönüşümü destekliyoruz.” dedi.
Nilüfer Belediye Başkan Danışmanı Ziya Güney’de, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası’nda bazı eksiklerin olduğunu belirtti.
Yasada yetkinin TOKİ’ye verilmesinin halk ile bakanlığı karşı karşıya getirebileceğine vurgu yapan Güney, bazı kentsel dönüşüm uygulamalarının rant sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini, yasanın bu algıyı değiştirmesi için bilimsel ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Güney, “Yasa ile ülkemizin tüm kıyıları, sit alanları, 2B arazileri de dahil olmak üzere yaygın bir yapılaşmanın önü açılıyor. Yeşil alanlar ortadan kaldırılabilir, mera alanlarının devinimi ve satışı kolaylaştığı için hayvancılık darbe alabilir.” ifadesini kullandı.HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş de kentsel dönüşümün birçok meslek grubunu içine aldığını belirtirken, HKMO’nun bu grup içindeki yerinin önemine de vurgu yaptı. Candaş, kentsel dönüşümde başarı için tüm aktörlere büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti.
Candaş, parçacı yaklaşımlara rant amaçlı uygulamalara yer verilmemesi gerektiğini kaydetti.
HKMO Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay da kentsel dönüşüm çalışmalarının çevre düzeni planlarına, ulaşım ana planlarına, zemin yapısına uygun olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ufuk Ay şöyle devam etti:“Bu amaçlara ulaşmak için öncelikle bölgede yaşayan insanların sosyal hayatı incelenmeli, yapı ve çevre analizleri yapılmalı, mevcut durum tespitleri yapılmalıdır. Özetle envanter çalışmalar tamamlanmalıdır. Buradan hareketle kentsel dönüşüm sosyal, ekonomik, çevresel ve teknik boyutları ile bir bütündür. Kentsel dönüşüm öncelikle mülkiyetin dönüşümüdür. Yapılan çalışmalar sonucu elde edilecek bilgiler tapuda tescil edilebilmeli hukuksal sorunlara yol açmamalıdır.”
Harita Mühendisleri Kentsel Dönüşümü Tartıştı
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi, kentsel dönüşümü masaya yatırdı.