Harmandalı'da Yeni Hayat

Harmandalı'da Yeni Hayat

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Depolanma Alanı’ndaki çöplerden elektrik enerjisi üretmek için harekete geçti. 15 MW üretim kapasiteli biyogaz tesisi, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldıracak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca, 90 hektarlık bölgenin 37 hektarını yeşil alana dönüştürecek rehabilitasyon projesi için beklediği Bakanlık iznini de aldı.



Kentin katı atık sorununa kesin çözüm amacıyla kuracağı Katı Atık Geri Dönüşüm ve Biyogaz Tesisi için mahkeme kararını bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Harmandalı’daki düzenli katı atık depolama alanındaki yükün hafifletilmesi için çaba sarf ediyor. “Harmandalı Düzenli Atık Depolanma Alanının Rehabilitasyonu ve Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretilmesi İşi” kapsamında deponi sahasında etaplar halinde rehabilitasyon projesi hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölge için kritik önem taşıyan bu çalışmasıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli onayı aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca, çöp deponi gazından elektrik enerjisi elde edilmesi konusunda da harekete geçti. Belediye meclisi onayından sonra projenin uygulanması, enerji tesisi kurulumu ve işletilmesi için ihaleye çıkılacağı açıklandı.

Koku ve sızıntı suyu sorununa çözüm

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Harmandalı’da kurmayı planladığı 15 MW enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi, 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları (Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre) göz önüne alındığında, yaklaşık olarak Çiğli’nin tüm mahallelerinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte olacak. Tesis, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

Çöp gazından yenilenebilir enerji

Diğer taraftan, 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması başlatılacak. Hem çevresel hem de görsel kirliliğin önlenmesi için depolama sahasının üst örtüsü yapılacak ve toprak serilerek saha ekim veya dikime hazır hale getirilecek. Çöp döküm sahası ağaçlandırılmış teraslara dönüştürülürken, etap etap bölgenin çehresi de değişecek. Oluşturulacak yeşil kuşakta kızılçam, fıstık çamı, servi türleri, glediçya ve palamut meşesi ağaçları dikilecek. Yağış ve sızıntı sularının tahliyesi için gerekli drenaj kanalları oluşturulduktan sonra metan gazı çıkışını kontrol altına almak için sondaj şeklinde gaz bacaları kurulacak. Rehabilite edilen alanın aydınlatılması, güneş panelli 252 adet saha aydınlatma direği ile sağlanacak. Harmandalı’nda gerekli yatırım ve hazırlıklar tamamlandığında hem büyük miktarda metan gazının atmosfere salımı engellenecek hem de toplanan çöp gazından yenilenebilir enerji elde edilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile