Harran'daki 13 Asırlık Cami Ayağa Kaldırılacak
Suriye'nin başkenti Şam'daki Emevi Camisi ile aynı özellikteki 13 asırlık Harran Ulu Cami'nin kalıntılarının bulunduğu bölgede kazı çalışmalarına başlandı.
Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında bulunan ve bir dönem Emevilere de başkentlik yapan antik kent Harran'da kazılar yoğunlaştırıldı. Tarih boyunca okul, tapınak, cami, sur ve medreseleriyle öne çıkan ören yerindeki kazılar, ilçenin 4 farklı bölgesinde sürdürülüyor.
Anadolu'nun en eski taş süslemeli camisi olma özelliğini taşıyan Harran Ulu Camisi'nin kalıntılarının bulunduğu bölgedeki çalışmalara da başlandı.
Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl tarihe ışık tutacak cami kalıntılarını gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Harran ilçesinde o dönem başkente yakışır nitelikte 6 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği devasal bir caminin yapıldığını anlatan Önal, benzer camilerin Şam ve Halep'te de inşa edildiğini aktardı.
Emevilere başkentlik yapan Harran'daki caminin Şam'daki cami ile aynı ebatlarda yapıldığını vurgulayan Önal, caminin günümüze ulaşan kalıntıları arasında kemerleri, taş sütunları, iç ve giriş kısmındaki geniş avlusundaki geometrik ve bitkisel nakışlarla süslenmiş kısmi parçalanmış yapıtların bulunduğunu ifade etti.
Tahrip olan cami kalıntılarının bulunduğu bölgede restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirten Önal, şöyle konuştu:
"Cennet ve Cuma cami olarak da adlandırılan Harran Ulu Cami, Anadolu'nun en eski anıtsal, en zengin taş süslemeli ve en büyük avlulu ve şadırvanlı cami özelliği taşıyor. 740'larda Şam'daki Emevilerin başkenti Harran'a taşınmış. Dolayısıyla Şam Emevi Camisinin tıpa tıp aynısı yaklaşık yüzde yüz ölçülerde ve aynı ebatlarda yapılmış. Oldukça heybetli ve görkemlidir."
Restorasyon projesinin hazırlandığına işaret eden Önal, "Caminin birkaç yıl içerisinde görkemine yakışır şekilde ayağa kaldırılması planlanıyor" diye konuştu.