Harran Üniversitesinde Günlük 40 Ton İşleme Kapasiteli Zeytinyağı Tesisi Hizmete Girdi

Harran Üniversitesinde Günlük 40 Ton İşleme Kapasiteli Zeytinyağı Tesisi Hizmete Girdi

Harran Üniversitesi günlük 40 ton işleme kapasiteli zeytinyağı tesisi hizmete girdi.

Osmanbey Kampüsünde düzenlenen törenle hizmete giren tesisin açılışına Eyyübiye Kaymakamı Adem Ünal, Mardin Derik İlçe Kaymakamı Hakan Kafkas, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, TKDK Başkanı Dr. Sadık Yetim, Tarım İl Müdürü Murat Çakmaklı, GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, rektör yardımcıları, fakülte dekanları ve çok sayıda kamu kurum temsilcisi katıldı.

Programın açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar, açılacak olan günlük 40 ton kapasiteli zeytinyağı tesisinin Türkiye’deki hiçbir üniversitede olmadığını belirtti.

Harran Üniversitesinin önceki yıllarda kendi bütçesiyle kurduğu günlük 10 ton kapasiteli tesisin, çiftçilerin yoğun taleplerini karşılamadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Sakar, “Kapasite artırımı projesine giriştik. Kurumlar arası çok güzel işbirliği örnekliğini gördük. GAP Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Gaptaem, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte projemizi başlattık. Zeytin, kurumları bir araya getirdi. İkinci proje olarak yine kurumlarımızın desteğiyle ‘Şanlıurfa Organik Zeytin Üretiyor, Geleceğe Umutla Bakıyor’ projesiyle ilk salamura tesisini kurduk. Bunlar ülkemizdeki hiçbir üniversitede yok. Harran üniversitesi olarak ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Çiftçilerin marka değerine sahip olmaları için çaba sarf ettiklerini söyleyen Dekan Prof. Dr. Recep Gündoğan, “Zeytin herkes tarafından kabul gören çok besleyici bir bitkidir. Şanlıurfa’mızda üretim ve işleme olarak pek rağbet görmemişti. Son yıllarda iyi tarım uygulamaları ve organik tarımla bu konuda destekler verilmeye başlandı. Üniversitemiz bu konuyla ilgili Şanlıurfa’nın kalkınmasına yönelik bu gibi tesisleri faaliyete geçirdi. Hem eğitim öğretim için hem de çiftçilerimizin marka değerine sahip olmaları için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

GAP Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz ise konuşmasında, “Bölgemizde yapılan projelere destek olmaya çalışıyoruz. Ülkemizde yaygınlaşan organik tarım sektörünün potansiyelini arttırmaya yönelik geçmiş yıllarda projelerimizi başlattık. Üniversitemiz ile buna benzer birçok projede birlikte çalışıyoruz. Tarımı geliştirmek için her kurum gibi biz de gerekli çabayı gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Rektör Prof.Dr. Ramazan Taşaltın, Harran Üniversitesinin örnek bir tesisler kurarak çiftçilerimize önderlik ettiğini belirtti.

Üniversitelerin görevi öncülük etmek olduğunu belirten Rektör Taşaltın, “Bu tesisimiz, lisans ve yüksek lisans öğrencilerimize eğitim imkanı sağlıyor, ayrıca böyle bir tesisin kurulup işletilebileceği yönünde örnek bir tesis olarak çiftçilerimize yol gösteriyor. Üniversitelerin hedefi kılavuz olmaktır. Bundan sonraki hedefimiz bunu ticari anlamda değerlendirebilecek Şanlıurfa Teknokent bünyesinde sürdürülebilirlik kazandırmak istiyoruz. Bir işletmeyi ticari anlamda geliştiremezseniz, orası büyüyemez. Ülkemizin birçok işletmesi ticarileşmeyi sağlayamadığı için ilk yıllarında kapanıyor. Üretimi ticari anlamda da işlevsel hale getirebilirsek, bir anlam kazanıp, gelişir. Ebru Hocamızı bu gayretinden dolayı tebrik ediyorum. Üniversitemiz Zeytinyağı tesisinin Şanlıurfa’mıza hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Eyyübiye Kaymakamı Adem Ünal da "Zeytin ve zeytinyağı son yıllarda değerini anlamaya başladığımız değerli bir besindir. Şanlıurfa’da bu ve bundan sonra açılacak tesislerle şehrimize katma değer kazandıracağını umut ediyoruz. Üniversitemizin böyle bir tesisle öncülük görevini yaptığından dolayı takdir ediyoruz. Tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kurdelesi kesilen tesisi gezen heyet yeni kurulan makine ekipmanlarında incelemerlerde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile