Harun Reşit Kalesi'nde Yeraltı Odası Bulundu

Harun Reşit Kalesi'nde Yeraltı Odası Bulundu

Osmaniye'nin Düziçi ilçesi'nde 809 yılında Abbasi Halifelerinden Faraç Bey tarafından Harun Reşit adına yaptırılan Harun Reşit Kalesi'nin yaklaşık 5 aydır süren restorasyonunda, bugüne kadar bilinmeye bir yeraltı odasına rastlandı

Osmaniye'nin Düziçi ilçesi'nde 809 yılında Abbasi Halifelerinden Faraç Bey tarafından Harun Reşit adına yaptırılan Harun Reşit Kalesi'nin yaklaşık 5 aydır süren restorasyonunda, bugüne kadar bilinmeye bir yeraltı odasına rastlandı.
Kale içerisindeki toprak ve taşlardan oluşan molozların kazı ve kaldırılması sırasında ortaya çıkan bilinmeyen oda için Osmaniye İl Kültür Müdürlüğüne bilgi verilirken, önümüzdeki günlerde söz konusu yerin uzman heyetler gözetiminde açılması bekleniyor.
22. Dönem AK Parti Osmaniye Milletvekili Mehmet Sarı ve AK Parti Düziçi İlçe Başkanı Ali Oğulcan'ın restorasyon çalışmalarını yerinde inceleme gezisi sırasında dile getirilen bilinmeyen yer altı odası hakkında Harun Reşit Kalesi'nin restorasyonunu alan firma yetkilileri, "Biz ortaya çıkan odayı görünce temizlik kazısını o bölge durdurduk. İlgililere haber verdik. Bizim kazmamız, araştırma yapmamız yasak. Bu nedenle hemen bilgi verdik. Biz kale restorasyonunu Ekim ayında teslim etmemiz gerekiyor. İşimizi süresinde bitirmeliyiz" dedi.
Söz konusu odanın zindan, mahzen veya çok farklı amaçlarla kullanılabilecek bir oda olabileceği değerlendirilirken, kaleler şehri olarak bilinen ve 30'dan fazla kaleye sahip olan Osmaniye'de sadece Harun Reşit Kalesinin Restore edilmesinin Düziçi adına büyük bir fırsat olduğunu belirten 22. Dönem AK Parti Osmaniye Milletvekili Mehmet Sarı, "Düziçi kalesine sahip çıkmalıdır. İlçemizde bulunan Haruniye Kaplıcası, Berke Barajı ve Harun Reşit Kalesi Osmaniye ilinin en değerli tarihi ve turistik olan yerlerinden birisidir. Bu değerleri korumalıyız ve tanıtımını iyi yapmalıyız" dedi.
8. yy.da askeri açıdan büyük önem taşıyan Harun Reşit Kalesi, zaman zaman Bizanslıların eline geçse de daha sonra Horasanlı gönüllü Türk mücahitleri yerleştirildi. Harun Reşit kalesinde o dönemler Harun Reşit adına kalede, altın para baskısı da yapıldığı biliniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile