Harvard İle KOÜ Arasında Bilim Köprüsü Kurdu

KOCAELİ - ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmasının ardından meslektaşlarından 10 yıl önce Harvard Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak göreve başlayan Dr. Mehmet Furkan Burak , hazırladığı projeyle iki üniversitenin bilimsel işbirliği yapmasını sağladı.

Harvard Üniversitesi School of Public Health Genetik ve Kompleks Hastalıkları Bölümü Araştırma Görevlisi Burak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağustos 2011'de Harvard Üniversitesinde "en genç doktora sonrası adam" olarak göreve başladığını, ortalama doktora sonrası araştırmacıların 33, kendisinin ise o dönemde 23 yaşında olduğunu söyledi.

Klinikte hasta tedavi etmek ve araştırmacı hekim olarak akademide çalışmak istediğini belirten Burak, bu amaçla Amerika Birleşik Devletleri Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı çok yüksek notlarla geçerek Amerika'da hekimlik yapma lisansı aldığını anlattı.

Burak, endokrinoloji üzerine klinik eğitimini de tamamlayarak uluslararası standartlarda eğitim almış akademisyen olarak önemli yayınlarla ülkesine dönmeyi arzuladığını kaydetti.

-"Türkiye'de çalışmak hala tam anlamıyla mümkün değil"

Burak, Türkiye'de tıp ve bilim alanında ciddi ilerlemeler kaydedilmesine rağmen tıp fakültelerinde araştırma kültürü ve araştırmaya ayrılan iş gücünün olması gereken düzeye getirilemediğini savundu.

Burak, şunları dile getirdi:

"Araştırmada tek başınıza bir şeyler başarmanız mümkün değil, bir çalışmada birileri hayvan deneylerini, birileri hücre ve insan deneylerini yapıyor, farklı teknolojiler farklı kaynak ve kişilerden sağlanıyor, endüstri kendi perspektifinden bu bilimsel ortama katkı sağlıyor. Yani her yönüyle multi disipliner bir yapı var. Herkes birbiriyle etkileşerek ve yardımlaşarak ortaya bilimsel ürünler koyuyor. Bu yüzden bilim insanları bilimi olması gereken düzeyde gerçekleştirebilecekleri yerlere yöneliyorlar. Maalesef bu sistemle Türkiye'de çalışmak hala tam anlamıyla mümkün degil fakat bu noktaya çok uzak değiliz. Çok önemli yatırımlar yapılıyor, önemli enstitüler açılıyor. Eskiye oranla dünyayı kıskandıracak düzeyde yol aldık ve alıyoruz.

Bu işi beyin göçü görmüyorum. Yurt dışında Türkiye için yapılacak o kadar faydalı ve kritik işler var ki buraya gelen bilim insanlarını beyin göçünden ziyade görev yerleri değişmiş Türk bilim insanları görüyorum."

-"KOÜ'deki bilimsel dinamizm artıyor"

Burak, faydalı ve dünya standartlarındaki gelişmeleri çeşitli akademik kanallarla ülkesine aktarmaya çalıştığını vurguladı.

Göreve başladığı yıl HSPH Postdoctoral Association Yönetim Kurulu'na dış ilişkiler başkanı, bu yıl da yönetim kurulu eşbaşkanı seçildiğine işaret eden Burak, şunları belirtti:

"Bu bağlamda mezunu olduğum KOÜ Tıp Fakültesi ile HSPH arasında işbirliği projesi geliştirdim. Bu proje kapsamında KOÜ kendi ismiyle Harvard'da ödül veriyor. Ödülün sahibi Harvard araştırmacıları Kocaeli Tıp Fakültesini ziyaret ediyor ve bir hafta süreyle bir akademik program takip ediyor, ders veriyor, konferans düzenliyor, ortak araştırma projeleri geliştiriyor. Böylelikle KOÜ'deki bilimsel dinamizm artıyor, uluslararası standartlarda projeler oluşturma ve yayın yapma noktasında somut adımlar atılıyor.

Tıp eğitiminden endüstriyel ilişkilere, iş ve işçi sağlığından cerrahi araştırmalara kadar birçok akademik konuda fikir alışverişi oluyor."

-Harvardlı araştırmacılar KOÜ'de çalışıyor

Harvard'dan gelen araştırmacıların ise farklı araştırma dinamikleri ve kültürlerle tanıştığını, kariyerleri için önemli olan ders verme, akademik danışmanlık ve uluslararası işbirliği projeleri geliştirme konusunda tecrübe kazandığını kaydeden Burak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birkaç örnek vermek gerekirse bu yılki ziyaretçilerden Dr. Jennifer Ardrich, Harvard Tıp Fakültesi mezunu, Stanford Üniversitesinde genel cerrahi uzmanlığı yapıyor, aynı zamanda da HSPH'de çeşitli beslenme rejimlerinin cerrahi başarı ve komplikasyonlara etkisini araştırıyor. Kocaeli'de cerrahi sistem ve araştırmalar konusunda çalıştı. Bir başka araştırmacı, HSPH Beslenme Bölümü'nden Dr. Myriam Afeiche, çocuk sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı ile anne babanın beslenme alışkanlıklarıyla çocukluk çağı kanserleri arasındaki ilişkiler gibi konularda ortak 2 araştırma projesi başlattı. HSPH Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü'nden Dr. Feyza Engin de Kocaeli'de açılması planlanan Beta Hücre, Diyabet ve Obezite Merkezi'ne akademik danışmanlık yapıyor.

Harvard Global Sağlık Enstitüsünden Dr. Cherie Ramirez ise Harvard'daki tıp ve doktora eğitimi konusunda KOÜ Tıp Fakültesi ile ortak çalışmalar yapıyor. Bu proje Harvard'in dahi övünerek bahsettiği çok prestijli bir ödül haline dönüştü ve Harvard Üniversitesinin haber bülteninde yayımlandı."

Harvard Üniversitesi yönetimine sunduğu raporun onaylanması durumunda, her yıl KOÜ öğrencilerinin Harvard'a resmi davetli gideceğini ifade eden Burak, öğrencilerin çalışmalarını sunacağını, kariyer çalıştaylarına ve çeşitli tıbbi kurslara katılacaklarını vurguladı.

Burak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"KOÜ Tıp Fakültesinde uzun süreli bilimsel projeler yürütecekler, çalışmalarını KOÜ Tıp ve Harvard ögretim üyelerinden oluşan jüriye sunarak, bu ödülü kazanmaya çalışacaklar. Her yıl düzenli olarak devam etmesi planlanan program, KOÜ Tıp Fakültesinde öğrenciler arasında araştırma kültürünü çok ciddi ilerletecek. Daha öğrenciyken araştırma tekniklerini öğrenecek, bilimsel yayınlarla tanışacak ve ortaya somut ürün çıkaracaklar. Amacım, Türkiye'deki diğer tıp fakülteleriyle de görüşerek, uzun yıllar devam edecek, somut bilimsel çıktıları olan, üst düzey işbirliklerinin sayısını artırmak, tecrübe aktarımı yapılabilecek platformlar geliştirmektir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile