KOAH’ın en önemli sebebinin sigara olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Sigara içiyorsanız 1 dakika nefesinizi tutun. İşte bu his sizin için kalıcı olabilir. Sigarayı bırakın, geç olmasın. Ülkemizde 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve teşhis alabilmiştir. KOAH, yetişkinlerde görülen, bulaşıcı olmayan, hayat boyu süren (kronik), hızlı ilerleyen bir akciğer hastalığıdır" denildi.
TEB açıklamasında KOAH’ın sebepleri şöyle sıralandı: "Sigara kullanımı, hava kirliliği, iş ortamında kimyasal maddelere ve tozlara maruz kalma, genetik, yaş ve cinsiyet, kapalı alanda tezek, odun, çalı çırpı gibi bitki artıkları ile ısınma ve yemek pişirme KOAH’ın gelişmesinde rol oynayan unsurlardır. Akciğerlere hava taşıyan nefes borularında (bronşlarda) veya bu boruların sonunda yer alan hava keselerindeki hasar sebebi ile akciğerler görevini yeterince yapamaz. Bu durum öksürük, aşırı balgam çıkarma, nefes darlığı gibi sonuçları doğurur. Tedavi edilmezse, vücudun oksijensiz kalması pek çok ciddi rahatsızlığın gelişimine sebep olur. KOAH’ın akciğer ve hava yollarında meydana getirdiği bazı hasarların tedavisi mümkün değildir. Ancak hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, gerekli tedbirler o kadar erken alınabilir ve akciğerlerin daha fazla hasar görmemesi için hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. 40 yaş üstü kişilerde sık rastlanan bir hastalık olmakla birlikte maalesef hastaların büyük kısmı hastalıklarının farkında değildir. Özellikle sigara içen kişiler öksürük, balgam çıkartma gibi şikâyetlerin sadece sigaradan kaynaklandığını düşünerek, bu şikâyetleri önemsemedikleri için bu hastalara teşhis geç konulmakta ve bu süreçte hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar."
Hasta Çok, Ama Farkında Olan Yok
Uzun süredir öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetiniz varsa, merdiven çıkarken veya hızlı yürürken soluk alıp vermede zorlanıyorsanız, üzerine bir de sigara içiyorsanız KOAH’a (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) yakalanmışsınız demektir. Türk Ezcacıları Birliği (TEB) tarafından hazırlanan broşürlerde, Türkiye’de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH’a yakalanmasına rağmen, 10 KOAH hastasının sadece birinin doktora müracaat ettiği belirtiliyor.