Hastane By-pass Bekliyor

Hastane By-pass Bekliyor

Şehrin en büyük sağlık kuruluşu olan Bursa Devlet Hastanesi'nde devlet-vatandaş iş birliği ile başlayan yenileme çalışmaları anlaşmadaki eksiklikler ve artan maliyet yüzünden yarım kaldı.

Hayırsever işadamı Sabahattin Gazioğlu'nun babası adına ameliyathaneleri 6.5 milyon lira harcayarak yenilemesinin ardından Vali Şahabettin Harput, eski Başhekim Mete Ekşioğlu ile birlikte 294 odanın yenilenmesi için kampanya başlattı. 16 Haziran 2009 tarihinde başlayan tadilatta işi veren Bursa Memleket Sağlık Hizmetleri Destekleme Derneği gözüktü. Ancak dernek yönetimi kurulu kararı ile 5 müteahhit firmadan fiyat teklifi istendi.

Bir firma ilgi göstermediğinden, bir firma da geçici teminat vermediğindendevre dışı kaldı. Kalan üç firmadan Çağkuran inşaat, tarif edilen işi bayındırlık birim fiyat esasına göre 8.5 milyon liraya aldı. Ancak işin verilme şekli ve dernek ile devletin yapacağı işlerin tam tarif edilmemesi sıkıntıya sebebiyet verdi. Başhekim Mete Ekşioğlu'nun görevden ayrılmasından 3 ay önce müteahhide oda yenilemesi için hayırseverlerden toplanan 4.2 milyon, devlet tarafından yaptırılan alt yapı tesisatı için de 2.8 milyon lira ödendi.

Bayındırlık bilirkişisi iki mühendisin onayladığı hak edişlerle de halen müteahhide 1.3 milyon lira borç gözüküyor. Ancak 8.3 milyonluk ödemeye karşılık 294 odadan sadece 120 tanesi yenilenip hizmete alınabildi. 17 adet oda yıkık kaldı. 157 odanın bitirilmesi için ise 4.5 milyon liraya ihtiyaçbulunuyor. Müfettişler, Sağlık Bakanlığı'nın vatandaştan bağış toplamak için kapatılmasını emrettiği hastane derneği üzerinden valilik oluru ve hayırsever katkıları ile yürütülen işte nerede hata yapıldığını araştırıyor. Ancak 3 müfettiş 1.5 aydır yaptıkları incelemede henüz neticeye ulaşamadı.

Parasızlık gerekçe gösterilerek 7 aydır duran işlerden dolayı da vatandaş mağdur oldu. 17 oda kullanılamaz halde, hastane ise şantiye gibi duruyor. Müteahhit Yakup Özmen, bu işin bayındırlık birim fiyatlarına göre alındığını belirterek, dernek ile yapılan anlaşmadaki rakam ödenmesine rağmen, neden işin bitirilemediği sorusuna şu cevabı verdi: İş başladıktan sonra yenileme inşaatlarında çok fazla ekstra işler çıkıyor. Projede olmayan ilave işleri de bayındırlık bilirkişileri kontrolünde yaptık. Her türlü tesisat yenileme işinde bu tip alt yapı masrafları çıkar. Mesela odaları ısıtma için kullanılan radyatörlerin kaldırılması yoktu. Klima takmak yerine, fankoil sistemi konularak hem ısıtma hem soğutma tek bir iklimlendirme ile yapıldı. Isıtma ve soğutmadan da bu sistem ile yakıt tasarrufu sağlandı. Elektrik tesisatlarında ve mekaniktesisatlarda önemli düzenlemeler yapıldı. Bu değişiklikler sebebiyle maliyet arttı. Ancak hastanenin bütün alt yapısı, en üst standartlardaki yanmaz kabloya kadar yenilendi. Bu sebeple toplam iş para bitmesine karşılık yüzde 60-65 seviyesinde tamamlanabildi. Kalan 176 odanın yenilenmesi ve alt yapı işlerinin bitirilmesi için 4 milyon lira civarında bir masraf daha gerekiyor. Ancak işin alt yapı kısmı büyük ölçüde tamamlandı. Böyle bir işi devlet ihalesi ile yapsaydınız bu rakamlara bitiremezdiniz.Bayındırlık tarafından takibi yapılan işlerden kalan 1.3 milyon liralık alacağımız, bizimde iş yaptırdığımız alt taşeronlara olan borcumuzdur. Biz bu borç ödendikten sonra işi hiçbir hak talep etmeden başka bir firmaya da devretmeye hazırız. Bu işte biz iyi niyetli olarak hizmetimizi verdik, en kaliteli malzemelerle dönüşümün büyük bölümünü tamamladık. Yenileme işinde yüzde 60 oranında maliyet mekanik tesislerdeydi. Bunun da yüzde 90'ı yapıldı. Son olarak Vali Şahabettin Harput ile görüşerekalınacak karara göre hareket edeceğiz" dedi.

Bu arada yeni göreve başlayan hastane yönetimi de konunun Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından soruşturulduğunu belirterek açıklama yapmadı. Vatandaşlar ise, Kulak Burun Boğaz, Genel Cerrahi, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi gibi yoğun hasta akışı olan servislerde yıkık durumda bulunan 17 odadan dolayı mağdur olduklarını belirterek, bu odaların acilen hizmete alınmasını istedi. Hastane içinde şantiye görüntüsü oluşmasına yol açan ve 7 aydır yıkık duran odalar günde 5 bin poliklinik yapan hastanenin imajını zedeliyor. Bu arada yenilenen 120 odaya konulan yangın söndürme springleri de tesisat tamamlanıp kapatılamadığı için çalışmıyor. Eski Başhekim Mete Ekşioğlu, 294 odanın yenilenmesi için sözleşme tutarı olan 8.5 milyon lirayı hayırseverlerden toplamak için, 29 bin lira verenlerin odalara isminin yazılmasını sağlayan bir kampanya başlatmıştı. Ancak odaların tamamı bitirilemediği için para veren bazı hayırseverlerin ismi odalara konulamadı. Bu durum da hayırseverleri üzüyor. 29 bin liralık oda maliyeti kampanya başlangıcında da tartışma konusu olmuştu. Oda başına tefrişatta 8 bin lira havalandırma için konulan fankoillerde 8 bin liraolmak üzere 16 bin lira harcanıyor. Kalan 13 bin liralık maliyet de klima, kablolama, yangın tesisatları için düşünülmüştü. Ancak hesaplar maliyetler artınca alt üst oldu. Şimdi bu karmaşık durumu kimin çözüme kavuşturacağı merak ediliyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile