Sakarya’da yasayan 39 yasindaki 5 çocuk annesi Sebahat Yilmaz, her iki bacaginda agri ve sislik sikayeti ile yaklasik 1 yildir farkli hastane ve merkezlere basvurdu. Kadina yapilan tetkikler neticesinde kanser tanisi konularak karin bölgesindeki kitlesinin çok büyük oldugu ve yapilacak ameliyatin mevcut risklerden dolayi mümkün olmadigi söylendi. Sakarya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali’nda görevli Doktor Ögretim Üyesi Fevzi Saglam’a muayene olan 5 çocuk annesinin legen kemiginden (iliak kanat) kaynakli kemik tümörünün karin bölgesindeki damarlara uyguladigi basiya bagli oldugu tespit edildi. Hastanin ameliyattan baska alternatif tedavi sansinin olmadigini belirten Dr. Saglam, ameliyatini sadece ortopedik olarak degil tümörün iç organlarla olan iliskisinden ve yapilacak ameliyatin risklerinden dolayi; Genel Cerrahi, Üroloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kadin Dogum, Anestezi ve Reanimasyon, Girisimsel Radyoloji ve Plastik Cerrahi bölümleri ile beraber kemik ve yumusak doku tümörleri konseyinde degerlendirilerek titizlikle planladiklarini belirtti.
Gerçeklesen tetkiklerden sonra ameliyata alinan Yilmaz, yaklasik 10 saat süren operasyonun ardinda karin bölgesine uzanan kemik kaynakli dev tümörden kurtuldu.
“3,6 kilogram agirliginda tümör çikarilmis olup tedavisi hastanemizde devam etmektedir”
10 saat süren ameliyat sonrasinda konusan Sakarya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali’nda görevli Doktor Ögretim Üyesi Fevzi Saglam, “Bu kadar uzun süren ameliyatlarda tecrübeli Anestezi ve Reanimasyon ekibinin olmasi en az cerrahi ekip kadar önem arz etmektedir. Hastamizin ameliyat sirasindaki kanama riskini azaltmak için ameliyattan bir gün önce Girisimsel Radyoloji Anabilim Dali tarafindan tümörü besleyen damarlara tikayici maddelerler verilerek tümörün kanlanmasi azaltilmistir (embolize ederek). Tümörün hastanin idrar kesesine (mesane) ve karin zarina (periton) yapisik olmasi sebebiyle idrar kesesinin ve karin zarinin bir kisminin kitle ile çikarmak zorunda kaldik. Üroloji Anabilim Dalindan Doç. Dr. Haci Ibrahim Çimen mesaneyi, Genel Cerrahi Anabilim Dalindan Prof. Dr. Fatih Altintoprak’da karin zarini onararak cerrahi sirasinda bize çok önemli destek vermislerdir. Basarili bir ameliyat geçiren hastanin karin bölgesinden kemik kaynakli 3,6 kilogram agirliginda tümör çikarilmis olup tedavisi hastanemizde devam etmektedir” dedi.
“Sakarya önemli kemik ve yumusak doku tümörleri merkezlerinden birisi olacak”
Bu tür ameliyatlarin az sayida merkezlerde yapildigini belirten Saglam, “Kemik ve yumusak doku tümörleri ameliyatlari ülkemizde birkaç merkez haricinde yapilamamaktadir. Sakarya ve çevre illerdeki hastalarin bu merkezlere gitmeleri ve tedavilerinin planlanmasi oldukça zor olmaktadir. Sakarya Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde yaklasik 2 yildir bu alanda çok önemli adimlar atarak tüm cerrahi ve dahili branslardaki tecrübeli hekimlerle ekip olarak kanser hastalarinin tedavisini planliyoruz. Hastanemize Sakarya haricinde çevre illerden, Istanbul, Bursa gibi büyük sehirlerden de hastalar kemik ve yumusak doku tümörü ameliyati olmak için basvuruyor. Bu hastalarimizin tedavilerinin aksamamasi için randevu istemeden poliklinik basvurularini kabul ediyoruz. Sakarya’yi bu bölgede önemli ortopedik kanser ameliyatlari merkezi haline getirerek hastalarin tedavilerinin en iyi sekilde SEAH’da yapilmasini istiyoruz” diye konustu.
Hastane Hastane Gezdi, Dermani SEAH'ta Buldu
Sakarya’da yasayan 39 yasindaki 5 çocuk annesi Sebahat Yilmaz, karin bölgesinden uzanan kemik kaynakli 3.6 kilogramlik dev tümörden Sakarya Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde gerçeklestirilen basarili ameliyat neticesinde kurtuldu.