Hastanede Tanıştığı Çini Ustası Hayatını Değiştirdi

Kütahya'da, hastanede tesadüfen tanıştığı çini ustasından öğrendiği sanatla bugüne kadar 46 kişisel sergi açan ilkokul mezunu işçi emeklisi Ömer Cesur, yöresel ve tarihi figürleri yansıttığı eserleriyle dikkati çekiyor Cesur: 'Kütahya başta olmak üzere birçok ilde ve yörede sergiler açıyorum. Bazı eserlerim de yurt dışında sanatçı arkadaşlarımın açtığı karma sergilerde sergileniyor'

RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'da, hastanede tesadüfen tanıştığı çini ustasından öğrendikleriyle bugüne kadar 46 kişisel sergi açan ilkokul mezunu işçi emeklisi, yöresel ve tarihi figürleri yansıttığı çini ve Osmanlı padişahlarının büstlerinden oluşan eserleriyle ilgi görüyor.

Kütahya'daki atölyesinde yaptığı çalışmalarla beğeni kazanan 66 yaşındaki Ömer Cesur'un eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında sergileniyor.

Cesur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul yıllarında çizdiği resimlerle öğretmenlerinin ve arkadaşlarının takdirini topladığını, görsel sanatlara o yıllarda ilgi duymaya başladığını anlattı.

Sanata merakının her geçen gün arttığını ifade eden Cesur, 'İlkokuldan sonra kendimize ait olan hayvanlara çobanlık yaptığım esnada dere kenarlarındaki çamurlarla kuzu, inek ve boğa heykelcikleri yapıyordum. Sanata merakım ve tutkum o yıllarda başlamıştı.' diye konuştu.

Cesur, 20'li yaşlarda geçirdiği bir rahatsızlığından dolayı hastanede tedavi gördüğü sırada, Kütahya'nın meşhur çinicilerinden biriyle tanıştığını belirterek, şöyle devam etti:

'Hastanede yattığım sırada benimle aynı koğuşta rahatsızlığından dolayı yatan çinici Abdurrahman Özer ile tanıştım. Kendisi çinici olduğu için hastanede sıkılmasın diye yanında bulundurduğu bir miktar çini çamuru ile heykelcikler yapıyordu. Ben de o çamurdan şekiller yapınca Abdurrahman usta bana iş teklifinde bulundu ve hastaneden çıktıktan sonra Abdurrahman ustamın atölyesinde çiniden şekillendirmeler yapmaya başladım.'

- Eserlerine tarihi figürleri işliyor

Bir süre sonra ustasının yanından ayrıldığını ifade eden Cesur, şunları anlattı:

'O yıllarda yaptığımız işten çok para kazanamadığımızdan dolayı Devlet Su İşlerinde (DSİ) işçi olarak çalışmaya başladım. Bir taraftan da yine gerek çini çamurundan şekillendirmeler yapmaya, yağlı boya tablolar çizmeye devam ettim. DSİ'den emekli olduktan sonra sanatıma daha fazla vakit ayırdım. Şimdi çiniden tarihi figürler, heykeller, Osmanlı padişahlarının büstlerini yapıyorum. Sanatı çok sevdiğim için birçok tarihi yeri geziyorum. Gezdiğim birçok müze ve tarihi yerlerde gördüğüm eser örneklerinin benzerlerini yapıyorum. Yapacağım şeyleri yatarken dahi hayal ediyorum. 'Acaba ne yapsam?' diye düşünürken aklıma geleni çini çamurunu çalışma masama alarak şekillendirmeye başlıyorum.'

Cesur, ürettiği eserlerle 46 kişisel sergi açtığını belirterek, 'Kütahya başta olmak üzere birçok ilde ve yörede sergiler açıyorum. Bazı eserlerim de yurt dışında sanatçı arkadaşlarımın açtığı karma sergilerde sergileniyor. Geçtiğimiz günlerde de Kütahya'mızda bulunan bir alışveriş merkezindeki sanat galerisinde kişisel sergi açarak eserlerimi halkın beğenisine sundum.' dedi.

Uğraştığı sanatı gelecek nesillere aktarmak istediğini, çini, seramik ve heykeltıraşlık sanatlarına ilgi duyanlara destek olabileceğini dile getiren Cesur, hayatının ve eserlerinin Kütahyalı bir yazar dostu tarafından ele alınarak kitaplaştırıldığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile