Hastanelere elektrik kaynaklı yangın uyarısı (Özel)

Son zamanlarda hastanelerde yaşanan yangın hadiselerine karşı Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) Müessese Müdürü Mehmet Özkan, hastane yönetimleri

Son zamanlarda hastanelerde yaşanan yangın hadiselerine karşı Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) Müessese Müdürü Mehmet Özkan, hastane yönetimlerini uyardı. Elektrik yüklenmesinin fazla olduğu hastanelerde tesisatların sürekli denetlenip testten geçirilmesi ve bakımlarının yapılması gerektiğini söyleyen Özkan, aksi halde binaların eski olması sebebiyle yaşanabilecek herhangi bir üzücü olayda insanların hayatının tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu. Uyarılara cevap veren İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise 3 yıl öncesine göre kamu hastanelerinin fiziki alt yapılarının afet ve yangına karşı daha iyi duruma getirildiğini savundu.

Samsun'daki kamu hastane binalarının eski olması sebebiyle özellikle elektrik tesisatlarının yıpranması, son yıllarda yurdun çeşitli illerindeki hastanelerinde elektrik kontağı kaynaklı çıkan yangınları akla getiriyor. Elektrik altyapılarının kontrol ve bakımlarının ne denli düzenli yapıldığı bilinmeyen hastanelerde son teknoloji cihazların kullanılması sebebiyle kontrolün önemini artırıyor. Cihazların hastanelerin elektrik altyapısına büyük yüklemeler yaptığına dikkat çeken YEDAŞ Samsun Müessese Müdürü Mehmet Özkan, bu yüzden elektrik altyapılarının sağlam ve dayanıklı olup olmadığının sürekli kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Hastanelerde elektrik kontağından çıkan yangınların büyük çoğunun cihazların aşırı yükleme yapmasından ve tesisatın bunu kaldırmamasından kaynaklandığını dile getiren Özkan, "Teknolojinin gelişmesiyle, hızlı değişmesiyle hastanelere günün teknolojisine uygun ve sağlığımıza katkıda bulunacak cihazlar alınıyor. Bu cihazlar ve makineler çalıştırılmadan önce cihazların elektrik akımına dayanıklı olup olmadığı, elektrik donanımının ise elektrik yüklenmesini kaldırıp kaldırmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Ama bu hususta bir denetim yapılmayıp, cihazlar çalışır duruma getirilip hizmete sokuluyor. Eğer altyapıda sorun varsa ve anlaşılmamışsa fazla akım taşıyan kabloların belli bir zaman sonra ısınarak yanmasına hatta yangın çıkmasına sebep olabiliyor. O yüzden cihazı getirenlerin tesisatın yeterli olup olmadığını kontrol etmesinde, tesisatların sürekli kontrol edilmesinde yarar görüyoruz." dedi.

Böyle bir olumsuzluğun hastaların tedavi sırasında yaşanabileceğini, hatta insanların hayatının tehlikeye girebileceğinin altını çizen YEDAŞ Müessese Müdürü Özkan, "Başta hastaneler ve resmi kamu kurum kuruluşları olmak üzere evlerde ve işyerlerinde iç tesisat çok önemli. O nedenle bina yaşı itibariyle eski hastanelerin tesisatları en az yılda 1 kez kontrol ettirilmeli, bakım onarımı yapılmalı, gerekiyorsa güçlendirilmeli ve resmi belge tanzim edilip saklanmalıdır." şeklinde konuştu.

"KORKULACAK DURUM YOK, HAP VAR"

Uyarılara ilişkin açıklama yapan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise afet ve yangınlara karşı hastanelerin son 3 yıla göre daha iyi duruma getirildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın Hastane Afet Planı (HAP) adıyla başlattığı bir uygulamayı tüm hastanelerde faaliyete geçirdiklerinin altını çizen Dr. Kasapoğlu, "Hastanelerin afet ve yangına karşı teknik donanımlarının artırılması ve alınacak önlemlerin tespiti için 400 başlıktan oluşan çek liste yapıldı. Genelde en fazla yangınlar hastanelerin çatı kısmında oluşuyor. Çünkü arşivler de burada bulunuyor. Gelinen nokta itibariyle yangınla ilgili tedbir noktasında önemli mesafe aldık. Hastaneler Acil Planlaması (HAP) adı altında bir uygulamaya geçtik. Şu an afet planlarımız hazır. Bununla ilgili hastanelerde ikişer kişi temsilci seçtik. GATA ve Sağlık Bakanlığı'ndan bilirkişi gelip eğitim verdi. 3 yıl öncesine göre hastanelerimizin fiziki mekanları afet ve yangına karşı çok daha iyi duruma geldi. Mevcut eksikleri de tamamlayacağız." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile