Hatalı Gözlük Camları Çocukları 'Şaşı' Yapıyor
Uzmanlar, hatalı gözlük camlarının çocukların göz sağlığını bozduğuna dikkat çekerek, anne ve babaları hatalı gözlük camlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Gediz Üniversitesi Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Cumhur Akarsu, çocuklarda göz sağlığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Akarsu, hatalı gözlük camlarının çocuklarda görme bozukluklarını artırdığını ifade ederek, camların, “şaşılık” gibi kalıcı hastalıklara yol açtığına dikkat çekti.
“KALICI ŞAŞILIK OLUŞABİLİR”
Anne ve babaları hatalı gözlük camlarına karşı uyaran Akarsu, “Gözün görme merkeziyle, gözlük camının optik merkezinin aynı eksende buluşması gerekir. Bu merkezlerin, camdaki milimetrik düzeyde kayma nedeniyle birbirinden farklı olması durumunda prizmatik etki dediğimiz olumsuz durum ortaya çıkıyor. Bu da yetişkinlerde görmede kusur, baş ağrısı ve baş dönmesi yapıyor. Asıl tehlike ise çocuklarda. Göz gelişimi tamamlanmamış 9 yaşın altındaki küçüklerde hatalı gözlük yüzünden şaşılık oluşabiliyor. Cam numarası arttıkça risk de artıyor. Anne ve babalar çocuklarının daha iyi görmesini isterken başka sorunlarla karşılaşıyor. Doktorların uyguladığı tedavi de ne yazık ki amacına ulaşmıyor” şeklinde konuştu.
“GÖZLÜK CAMLARI KONTROL ETTİRİLMELİ”
Akarsu, asıl sorumluluğun ise optik sektöründe olduğunu vurguladı. Akarsu, uyarılarını şu şekilde sürdürdü: “Doktorun verdiği reçeteye göre gözlük camı işleyen optik teknisyenleri, milimetrik bir kaymanın kalıcı şaşılığa varan göz rahatsızlıklarına sebep olacağını aklından hiç çıkarmamalı. Vatandaş da gözlüğünü alır almaz doktoruna mutlaka kontrol ettirmeli, camda hata olup olmadığını öğrenmeli. Aksi halde görme bozukluklarını giderme amaçlı tedavi, yerini başka rahatsızlıklara ve geri dönüşü mümkün olmayan sorunlara bırakıyor.”