Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) Hatay'da yapılan 'Kültürel Miras: Ortak Paydada Buluşma' başlıklı 2010 yılı ilk seminerinde, Bursa'da ve Balkanlar'da yapılan çalışmaların örnek gösterildiğini söyledi.
TKB'nin farklı din ve toplum yapısıyla ünlü Hatay'da yapılan ilk seminerine, 250'ye yakın belediye ve valilikten yaklaşık 600 temsilci katıldı. Antakya Katolik Kilisesi Ruhani Lideri, Ortodoks Kilisesi Pederi, Musevi Cemaati Başkanı ve Hatay Müftüsü seminerin açılışında yaptıkları konuşmalarda dostluk ve barış mesajları vererek, ortak tarihi mirasın, ortak geleceğin kurulmasında önemli bir etken olduğunu vurguladılar.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, seminerde çalışma ve deneyimlerini üye belediyelerle paylaştı. Kültürel ve tarihi projeleriyle Bursa'yı kalkındıran tüm çalışmalarının otoritelerce olumlu tepkiler almasının sevincini yaşayan Başkan Altepe, "Hatay'da Bursa'nın ve Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetlerine dikkat çekilmesi, bizim tarihi ve kültürel değerlerimizin yaşatılması noktasında ne derece ileride ve başarılı olduğumuzu göstermektedir. Bu durum da bizim göğsümüzü kabartıyor ve Bursa'ya daha çok sahip çıkmamız ve daha çok hizmet etmemiz konusunda bize ilham veriyor" diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez, Teknik Danışman Taha Aydın ve Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'ın da katıldığı seminerde, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birlik üyesi belediye başkanlarına, yeni projeleriyle ilgili bilgiler vererek, merak ettikleri soruları cevaplandırdı. Seminerde açılan Bursa standı ise birliğe üye belediye temsilcilerinin yoğun ilgisiyle karşılandı. Sempozyum katılımcıları, çalışmaları incelemek için Bursa Büyükşehir Belediyesi standı önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Bir ara standın başına geçen Başkan Altepe, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e 4 ciltlik 'Bursa Kütüğü' armağan etti.
SÖZEN BURSA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ
'Kültürel Miras; Ortak Paydada Buluşma - Üç Uygulama Örneği' başlıklı oturumda da Şanlıurfa, Tarsus ve Gaziantep'teki restorasyon örnekleri anlatıldı. Türkiye'de tarihi mirasın ayağa kaldırılması sürecini başlatan ve bu sürecin takipçisi en önemli isimlerden biri olan TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in, tarihi mirasın ortak paydada buluşma yönüne örnek olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Balkanlar'daki çalışmalarını göstermesi dikkat çekti. Oturumun kapanış değerlendirmesi yapan Sözen, son dönemdeki kamplaşmalara dikkat çekti ve tarihi mirasın kaynaştırıcı, birleştirici yanını öne çıkardı. Katılımcılara, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Balkanlar'da yürüttüğü çalışmaları ve bu çalışmaların toplumlararası etkilerini anlatan Prof. Dr. Metin Sözen, bu örneklerin çoğalmasını istedi. Sözen, "Biz vaktiyle Türkiye'nin, tüm kentlerin planını yapmak üzere yola çıktık. Bugün her ölçekte dayanışmaya ve işbirliğine ihtiyaç var. Bütün bu çalışmalar, aynı zamanda farklı kültürleri bir araya getirme projesidir. Çünkü biz yaşama kültürü oluşturuyoruz" dedi.
TKB üyeleri, seminerin ardından Hatay'ın, Şeyh Hasan el-Basravi Türbesi, St. Pierre Kilisesi, Habib-i Nacar Camisi, Sarımiye Camisi, Havra ve Mozaik Müzesi gibi tarihi ve turistik yerlerini de gezdiler.
Hatay'a Bursa Çıkarması
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) Hatay'da yapılan 'Kültürel Miras: Ortak Paydada Buluşma' başlıklı 2010 yılı ilk seminerinde, Bursa'da ve Balkanlar'da yapılan çalışmaların örnek gösterildiğini söyledi