Hatay'da 6. Yüzyıla Ait Kilise Bulundu

Hatay'ın Arsuz ilçesinde Müze Müdürlüğü tarafından 3 ay önce başlatılan arkeolojik kazıda, 6. yüzyıla ait olduğu belirtilen bir kilise ile mozaik, kaya mezarlar ve iskelet kalıntıları ortaya çıktı.

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, yaptığı yazılı açıklamada, Arpaçiftlik Mahallesinde ortaya çıkan kilisenin "Kutsal Havariler Kilisesi" olduğunu belirtti.

Kazı çalışmaları tamamlandığında önemli bir tarihin gün yüzüne çıkacağına işaret eden Culha, şunları söyledi:

"Elde edilen bilgiler ışığında, gün yüzüne çıkarılan ve üzerinde 'adam' yazan insan figürü mozaiği hakkında henüz net bir bilgi olmasa da hayvan figürlerinin Roma Dönemi'nin yansıması olduğu ve cennet tasviri olarak adlandırıldığını öğrendik. Bu mozaiklerin Roma'nın ikiye bölündükten sonra yani Roma Dönemi'nin etkilerinin azaldığı döneme ait olduğu, Hristiyanlık dininin etkisi içerisine girildiğini, devlet yönetiminin kontrolünün tamamen dine bağlı olduğu ve o dönemde burada Pagan inanışının etkilerinin var olduğu tahmin ediliyor.

Çünkü bu dönemden sonraki kilise çalışmalarında, bu tür kutsal figürlerin kiliselerde zeminden kaldırılıp duvara ve tavana yerleştiği öngörülüyor. Kilisenin iki büyük kanatlı ana giriş kapısının yeri, su sistemini gösteren kanalları ve vaftiz havuzu olduğu tahmin edilen bir çukur keşfedilse de henüz kilisenin ölçeği ve büyüklüğü tam olarak belli değil."

- Lazer tarama yapılacak

Kilisenin gün yüzüne çıkarılmasında lazer taraması uygulamasının yapılacağını kaydeden Culha, birinci derece sit bölgesi olması dolayısıyla ilçede daha çok tarihi kalıntının bulunacağına inandığını aktardı.

Kutsal Havariler Kilisesi'nin Arsuz'da var olan turizm potansiyeline büyük katkı sağlayacağının da altını çizen Culha, "Kazı çalışmasında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin turizme kazandırılması, korunması ve geleceğe aktarılması için belediye olarak tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile