Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi'ndeki evin açılışı öncesi Türk ve Suriyeli çocukların yüzleri boyandı; balonlar dağıtıldı. Hayata Destek Evi'ne gelen çocuklar Türkçe ve Arapça şarkılar seslendirdi; "Komşuların Hikayesi" adlı tiyatro gösterisini sundu.
Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, açılış töreninde yaptığı konuşmada, insanların barış, dostluk ve kardeşlik duyguları içinde yaşadığı, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'da, komşu Suriye'deki kimi olumsuzluklardan dolayı gelen "kardeş"lerin misafir edildiğini anlattı.
Suriyelilerin bir kısmının kamplarda kaldığını, bir kısmının da imkanlarıyla barındığını ifade eden Tortop, Suriyelilerin başta sağlık, eğitim ve diğer hizmetlerle tüm ihtiyaçlarının devletin imkanları ölçüsünde karşılandığını söyledi.
Devletin bu zor ve sıkıntılı süreci yabancı ülke ve kuruluşlardan çok ciddi destek almadan yürüttüğünü belirten Tortop, bu evin mart 2011'den bu yana ortaya çıkan olumsuz süreçten etkilenen toplulukların sıkıntılarını kısmen de olsa hafifleteceğini, eziyet çeken insanların onur ve haysiyetlerine yakışır şekilde yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlayacağını kaydetti.
Şehirde geçen haziran ayında kurulan toplum merkezinin çeşitli bilgi ve beceri kazandıran aktivitelerle genç ve yetişkinlere hizmet verdiğini ifade eden Tortop, "Böylece savaşın soğuk yüzünden olumsuz etkilenenlere temel yaşam becerileri kazandırılıyor, buradaki yeni yaşamlarına uyum sağlamalarına katkı veriliyor. Hayata Destek Evi'nin açılışına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Buranın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Özgöz de Suriye'de, Orta Doğu'da 4 yıldır süren kirli bir savaş olduğunu belirterek bunun bir an önce sona ermesini diledi. Hiç kimsenin vatanını, toprağını terk edip başka bir yere gitmek istemeyeceğini vurgulayan Özgöz, bazılarının can güvenliği için bunu yapmaya mecbur kaldığını kaydetti.
Program Koordinatörü Gonca Girit ise Suriye'de 4 yıla yakın süredir devam eden olaylardan hem Suriyelilerin hem de Türkiye'deki vatandaşların çok etkilendiğini söyledi.
Savaştan etkilenenlerin başında çocukların ve kadınların geldiğini vurgulayan Girit, merkezde psikolojik destekten hukuki danışmanlığa, el işine ve eğitime kadar birçok aktiviteye yer verdiklerini söyledi.
Çocukların çeşitli gösteriler sunduğu programda daha sonra Hayata Destek Evi'nin açılışı dernek yetkilileri tarafından yapıldı.
Türkçe, Arapça, İngilizce okuma yazma kurslarıyla psikososyal destek, spor ve sanatsal faaliyetlerin yer aldığı, danışmanlık hizmetinin verildiği, ayrıca resim sergisinin açıldığı evi gezen davetliler, Türk ve Suriyeli kadınlarla çocuklar tarafından yapılan el işi çalışmalarını inceledi.
Hatay'da 'Hayata Destek Evi'
Hayata Destek Derneği tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin desteğiyle Türklerle Suriyelileri kaynaştırmak ve ortak paylaşımlarda bulunabilmelerini sağlamak amacıyla "Hayata Destek Evi" açıldı.