Hatay'da Istihdam Fuari

Hatay'da Istihdam Fuari

Hatay’da Tarim ve Orman Bakanligi ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi destegi ve Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen Istihdam Fuari düzenlendi.

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) tarafindan “güçlü geçim dayanikli toplum” sloganiyla yürütülen proje kapsaminda Hatay’da proje ile mesleki yeterlilik kazanan aralarinda yabanci uyruklularin da bulundugu 400 kursiyer sertifikalarini aldi.

Farkli tarimsal konularda mesleki egitimlerini tamamlayan kursiyerleri, tarim sektöründe istihdama kazandirmak amaciyla düzenlenen ve Antakya’da bir otelde gerçeklestirilen Istihdam Fuari’na, Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü Uluslararasi Kuruluslar Daire Baskani Özge Imamoglu, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü Saha Proje Koordinatörü Baran Kenan Polat, Hatay Il Tarim ve Orman Müdürü Ergün Çolakoglu ile kursiyerler ve davetliler katildi.

Hatay Il Tarim ve Orman Müdürü Ergün Çolakoglu, Suriye’de baslayan olaylarin Hatay’i sosyal, ekonomik, kültürel ve mekânsal olarak derinden etkiledigini belirterek, “Çok sayida siginmaci Hatay ve çevresini Ortadogu ülkelerine yakin olmasi, bu ülkelere Hatay havaalanindan uçuslarin olmasi ve Hataylilarin çogunun Arapça biliyor olmasi nedeniyle Hatay’a siginmislardir. Tarimsal is gücü ihtiyacinin karsilanmasi ve üretime katilimin saglanmasi en önemli hususlarimizdandir. Suriyeli Siginmaci nüfusun tarimsal üretime etkisini firsata çevirmek ve bu insanlari yerel halk ile uyumunu bir an önce saglanmasi temennisiyle 2020 yilinda geçici koruma altindaki Suriyeli vatandaslara ve yerel halka yönelik Avrupa Birligi fonlu Birlesmis Milletler Dünya Gida ve Tarim Örgütü’nün teknik destegiyle basladigimiz projemizde 10 tane mesleki ve egitim kursu baslamis olup bu kurslarda toplam 250 kursiyerimiz egitildi. Bu kursiyerlerimizin hizmet noktasi ve istihdam sistemine kayitlari tamamlanmis olup, kursiyerlerimizden 98’i SGK’li olarak istihdam edilirken 150 kursiyerimiz de mevsimlik isçi olarak çalismaktadirlar” dedi.

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü Saha Proje Koordinatörü Baran Kenan Polat ise, “Suriye krizi basladiktan itibaren Türkiye çok büyük oranda bir göç ile karsi karsiya kaldi. Bu gün kayit altindaki Suriyeli sayisi Dünya’da en çok Türkiye’de bulunuyor. Yaklasik 3.7 Milyon civarinda kayitli Suriyeli var. Bizde bu krizde katki saglaya bilmek için yaptigimiz arastirmalar neticesinde ülkemize gelen misafirlerimizin büyük bölümünün tarimsal geçmisi oldugunun sonucuna vardik. Bu projede egitimi saglayarak sosyal entegrasyonun saglanmasina katki saglayacak projeler gelistirdik. Bu vesile ile istihdami arttirma çalismalari yapiyoruz” diye konustu.

Tarim ve Orman Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügü Uluslararasi Kuruluslar Daire Baskani Özge Imamoglu da, “Efektif ve güncel olaylara daha fazla dokunan projeler yapalim istedik. Bu insanlara artik balik vermeyelim, balik tutmayi ögretelim. Artik yabanci uyruklu misafirler de ayaklari üzerinde dursunlar. Herkesin birbirine hosgörüyle baktigi ortaklasa bir seyler yapabilmek için çabaladigi bu cografyada böyle bir projenin hayata geçmesi çok önemli" dedi.

Konusmalarin ardindan kursiyerler sertifikalarini aldi. Daha sonra Istihdam Fuari gezildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile