2009 yılında farklı bir alanda doğaya bırakılan 500 kekliğin ardından bu yıl 100 keklik Hatay'ın çeşitli noktalarından doğaya bırakıldı.
Hatay İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından 500 Dağdüzü, Karacurun, Sürütme, Ayışığı, Yoncakaya, Hanyolu, Yukarıokçular ve Şenköy beldesi, geri kalan 500 keklik ise Bekbeleye bağlı Ispatan Yaylasından doğaya bırakıldı. Hatay İl Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Yüzer, yanlış tarım uygulamaları, kontrolsüz zirai ilaç kullanımı, bilinçsiz avcılık gibi etkenler nedeniyle biyolojik çeşitliliğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Yüzer, çevrede yaşanan tahribattan en büyük zararı, milli kültürümüzde önemli yer bulmuş, şarkılara ve türkülere konu olmuş, tarım zararlıları olan süne ve kımılla mücadelede ve son zamanlarda Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olarak ölümcül sonuçlar doğuran kene ile mücadelede de etkin bir biyolojik mücadele aracı olan kekliklerin gördüğünü belirtti. Kekliklerin tabiattaki devamlılığını sağlamak ve gelecek nesillerin bu zenginlikten mahrum kalmamaları amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı üretim istasyonlarında keklik üretimi yapılarak doğal denge desteklendiğini de ifade eden Yüzer, "Süne ile mücadelede kullanılan kimyasal maddelerin zararlarını ortadan kaldırmak için de bunun yerine kekliklerin kullanılması hedeflenmektedir. Bu amaçla 2009 yılında İlimizde doğaya bırakılan 500 adet kekliğe ilave olarak 2010 yılında da 1000 adet kekliğin doğaya yerleştirilmesi planlanmış olup, Gaziantep'teki keklik üretim istasyonundan temin edilen 1000 adet keklik ilimize getirilerek doğaya salınmıştır. Keklikleri saldığımız bölgelerimiz olan Dağdüzü, Karacurun, Sürütme, Ayışığı, Yoncakaya, Hanyolu, Yukarıokçular ve Şenköy beldesi arasındaki bölge ile İskenderun Bekbele beldesi ıspatan yaylasındaki bölge Merkez Av Komisyonu kararıyla avlanmaya kapatılmıştır. Keklikler alana bırakılmadan önce Gaziantep'teki üretim istasyonundan 10 gün önce ilimize getirilerek adaptasyon volyerinde, hayvanların sahaya intibakları sağlanmış, yabanıl ortamda beslenmeyi öğrenmelerine yardım edilmiştir." dedi
Özellikle kene ile mücadelede etkin rol üstelenen kekliklerin doğaya bırakılacağı alanda gelen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise yanlış zirai ilaçlama ve avlanma nedeniyle azalan kekliklerin tekrar doğaya kazandırılmasından dolayı memnun olduklarını söyledi. Bölgedeki avcı dernekleri yöneticilerinden ev yasaklarına uymaları noktasında söz alan Lekesiz daha sonra katılımcılar ile birlikte keklikleri doğal yaşam alanlarına bıraktı.