Hatay'ın üzüm üretimi ile ünlü Hassa ilçesinde, çiftliler topladıkları üzümleri geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürmeye başladı.
Bir yıl boyunca emek harcadıkları bağlardan hasat yapan Hassalı çiftçiler, üzüm pekmezi için kolları sıvadı.
Pekmez üreticilerinden 61 yaşındaki Hacı Musa Sarı, yaptığı açıklamada, uzun zamandır doğal üzüm pekmezi ürettiğini söyledi.
Üzümleri makinelerde çöpünden ayırıp önce suyunu çıkardıklarını, dinlendirdikten sonra saatlerce bakır kazanlarda kaynattıklarını belirten Sarı, şöyle konuştu:
"Son aşamada dağdan getirdiğimiz ve pekmezin mayası olarak kabul ettiğimiz toprakla bir süre daha kaynatarak ürünleri doğal bir şekilde hazırlıyoruz. Kireç taşının olgunlaşmamışını üzüme katıyoruz. Kattığımız bu toprak üzümün şırasını ve tadının getirir. Eğer o toprağı katmazsak üzümümüz ekşimsi bir pekmez olur ama bunu kattığımızda çok güzel ürün alırız."
Sarı, üzümde bu sezon görülen "mildiyö hastalığı" nedeniyle rekoltede yaşanan düşüşün pekmez üretimini de etkilediğini anlatarak, bu yıl pekmezin kilogram fiyatının 12-15 lira arasında olduğunu söyledi.
Üreticilerinden Mehmet Kodaz da önceki yıllarda 4-5 ton civarında hasat yaptığı bağından bu sezon 200 kilogram ürün alabildiğini anımsatarak, verim düşüklüğünün doğal olarak pekmeze de yansıdığını dile getirdi.
Hatay'da Pekmez Mesaisi Başladı
Hassalı çiftliler üzümlerini geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürmek için kolları sıvadı.