Hatay'da Sibirya Su Çullugu Görüldü

Kus gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu: 'Bu, Türkiye'de yeni bir tür. Mileyha'da 288'inci, Türkiye'de ise 493'üncü kus türümüz'

Hatay'in Samandag ilçesinde, "Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescil edilen göçmen kuslarin güneydeki siginagi Mileyha Sulak Alani'nda Sibirya su çullugu görüntülendi.

Sibirya su çullugunu görüntüleyen kus gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu, AA muhabirine, Hatay'in dünyadaki en önemli kus göç rotalarinin üzerinde bulundugunu söyledi.

"Türkiye'de ilk defa gözlenen Sibirya su çullugunu kayit altina aldigimdan dolayi mutluluk duyuyorum." diyen Yogurtcuoglu, bu türün Türkiye'de görülen diger yaygin su çullugu kus türüne çok benzedigini aktardi.

Yogurtcuoglu, "O yüzden bugüne kadar gözümüzden kaçtigini düsünüyoruz. Diger su çullugu türlerinden çok ince farklarla ayirt edilebiliyor. Kanadi altindaki barlarin arasinda beyaz çizginin olmamasi, kanadin arka ucundaki çizgide de beyaz olmamasi gibi özelliklerine bakarak bunun çok nadir rastlanan Sibirya su çullugu oldugunu anlamis olduk." dedi.

"Bu, Türkiye'de yeni bir tür. Mileyha'da 288'inci, Türkiye'de ise 493'üncü kus türümüz. Türkiye'de 500'üncü kus türüne adim adim yaklasiyoruz." ifadesini kullanan Yogurtcuoglu, bu kus türünün tespiti ile Mileyha Sulak Alani'nin çok degerli ve önemli oldugunun bir kez kanitlandigini dile getirdi.

Yogurtcuoglu, Mileyha Sulak Alani'nin korunmaya devam edilmesi ile yeni kus türlerini kayit altina almayi sürdüreceklerine inandigini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile